Εισαγγελέας για απάτη στη Μύκονο

Εισαγγελέας για απάτη στη Μύκονο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργιο διαφθοράς αποκαλύπτεται στο πιο τουριστικό νησί της Ελλάδας. Δύο δήμαρχοι, δύο αντιδήμαρχοι και αρκετοί υπάλληλοι του Δήμου Μυκόνου κατηγορούνται ότι «κάλυπταν» τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού ώστε να μην πληρώνουν φόρους στον δήμο, προκαλώντας στον τελευταίο τεράστια οικονομική ζημιά.

Οι επτά συνολικά δημόσιοι λειτουργοί, σύμφωνα με εισαγγελική παραγγελία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, που αν αποδειχθούν θα επισύρουν ποινές έως και 20ετούς φυλάκισης. Διώξεις ήδη ασκήθηκαν κατά τεσσάρων υπαλλήλων του δήμου, αλλά και κατά των υπευθύνων εννέα τραπεζών στο νησί, που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει κύκλωμα το οποίο εξαφάνιζε τα έσοδα του δήμου από τα τέλη και εξέδιδε πλαστές αποδείξεις. Τα χρήματα «έχουν κάνει φτερά» και η αρμόδια εισαγγελέας ερευνά το ενδεχόμενο συμμετοχής των αιρετών σε εταιρείες off shore.

Ολα ξεκίνησαν από την καταγγελία ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Μύκονο, που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό, το οποίο όμως είχε ήδη καταβάλει στο παρελθόν. Πρόκειται για το «τέλος παρεπιδημούντων» (2% επί των ακαθάριστων εσόδων) το οποίο καταβάλλουν στους δήμους όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κάθε έτος.

Η υπόθεση έφθασε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου τον Δεκέμβριο του 2009 και κατόπιν στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Βασ. Μπρακουμάτσο που απευθύνθηκε στη γενική διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και ζήτησε να ελεγχθούν τα έσοδα του δήμου. Ταυτόχρονα ενημέρωσε την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σαλμά.

Το πρώτο πόρισμα, το οποίο συνέταξε οικονομικός επιθεωρητής με τη συνεργασία ελεγκτή από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, αφορούσε την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων από τον δήμο. Μάλιστα η εισαγγελέας ζήτησε να επεκταθεί η έρευνα τόσο χρονικά, καλύπτοντας από το 2002 έως το 2009, όσο και θεματικά, ζητώντας να ελεγχθούν και άλλα έσοδα του δήμου: από την είσπραξη τέλους από τα καταστήματα και από τη μίσθωση παραλιών και λοιπών δημόσιων χώρων.

Το περιεχόμενο του πορίσματος είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του χρόνου: όπως επεσήμαινε, τρεις υπάλληλοι του δήμου εισέπρατταν το τέλος παρεπιδημούντων εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις και παρακρατούσαν τα χρήματα. Με βάση το πόρισμα σχηματίστηκε η πρώτη δικογραφία (βρίσκεται σήμερα στον ανακριτή) και η εισαγγελέας άσκησε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στους τρεις υπαλλήλους, απαγορεύοντάς τους την έξοδο από τη χώρα: στον αναπληρωτή προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου κ. Αντ. Ρουσσάκη, στον αναπληρωτή προϊστάμενο του τμήματος εσόδων και βοηθό δημοτικού ταμία Αντ. Αρτέμη και στον δημοτικό ταμία Κων. Κατσούδα.

Επιπλέον, δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος της προϊσταμένης της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Κατερίνας Ζουγανέλη, που δεν φέρεται να είχε άμεση εμπλοκή. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι η πλαστογραφία, η υπεξαίρεση από υπάλληλο, η υπεξαγωγή εγγράφων και η ψευδής βεβαίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος γίνονται με βάση τον ν. 1608/50 για βλάβη σε βάρος του Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο 20ετούς φυλάκισης. Ταυτόχρονα, η εισαγγελέας Σύρου παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος δύο δημάρχων Μυκόνου (του τέως Χρ. Βερώνη και του νυν Θαν.  Κουσαθανά-Μέγα) και δύο αντιδημάρχων (των Αλέξανδρου Βαμβακούρη και Θρασύβουλου Κοντομήτρου), οι οποίοι είχαν το επίμαχο διάστημα την ευθύνη των οικονομικών του δήμου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, οι υπό διερεύνηση πράξεις είναι τέτοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε διώξεις για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Την προκαταρκτική έρευνα έχει αναλάβει ο ειρηνοδίκης Μυκόνου, ο οποίος θα καλέσει όλους τους εμπλεκομένους να καταθέσουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Ηδη από προηγούμενες καταθέσεις τους διαφαίνεται ότι ο νυν και ο τέως δήμαρχος επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν την αρμοδιότητα είσπραξης των συγκεκριμένων εσόδων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή