Εξαθλιωμένοι εκατοντάδες μετανάστες στην Πάτρα

Εξαθλιωμένοι εκατοντάδες μετανάστες στην Πάτρα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Σε συνθήκες εξαθλίωσης ζουν περίπου 700 μετανάστες σε διάφορες περιοχές της Πάτρας, οι οποίοι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Εγκαταλελειμμένα βαγόνια, ετοιμόρροπα σπίτια και πρόχειρα παραπήγματα αποτελούν τη στέγη τους, ενώ είναι απούσα η μέριμνα της πολιτείας για την παροχή τουλάχιστον των απολύτως αναγκαίων. Η σχετικά πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας για την εξασφάλιση τουλάχιστον τροφής παραμένει στα χαρτιά, ενώ οι συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί ευνοούν την ανάπτυξη της παραβατικότητας.

Τον τελευταίο καιρό επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, μετανάστες να στέκονται έξω από αρτοποιεία και καταστήματα τροφίμων, μήπως και εξασφαλίσουν λίγη τροφή, ενώ κάποιοι άλλοι πηγαίνουν σε πλατείες και μόλις αδειάσει κάποιο τραπέζι σπεύδουν να βάλουν σε σακούλες όσα φαγητά έχουν απομείνει. Αυτοί είναι ίσως οι πιο τυχεροί, γιατί υπάρχουν αρκετοί άλλοι που ψάχνουν στους κάδους των απορριμμάτων για να τραφούν. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί βοηθά και τα κυκλώματα εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων. Πρόσφατα συνελήφθη ανήλικος Αφγανός με ποσότητα ηρωίνης, που ήταν «βαποράκι» εμπόρων.

Σε τρεις ομάδες

Ουσιαστικά οι μετανάστες είναι χωρισμένοι σε τρεις ομάδες. Περίπου 250 Αφγανοί ζουν στη βόρεια πλευρά της πόλης, κοντά πάντα στο λιμάνι, ενώ περίπου 300 Αφρικανοί στη νότια πλευρά της πόλης και αυτοί επίσης κοντά στο λιμάνι. Ακόμη στην Πάτρα έχουν έλθει περί τους 150 μετανάστες από χώρες της Β. Αφρικής, που έχουν βρει στέγη σε παλιά σπίτια στην άνω πόλη. Τον τελευταίο καιρό οι μετανάστες προσπαθούν πάλι να μπουν σε φορτηγά κοντά στο λιμάνι, ενώ ένας σημαντικός αριθμός παραμονεύει δίπλα από την εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, ώστε όταν κάποιο φορτηγό σταματήσει σε φανάρι, να εισβάλουν σε αυτό. Μάλιστα είναι συχνοί πλέον οι διαπληκτισμοί με οδηγούς φορτηγών, ενώ χθες οδηγοί, που εντόπισαν μετανάστες, κάλεσαν σε βοήθεια συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διαμάχες. Στην περιοχή υπάρχει παρουσία της Αστυνομίας, που όμως όπως φαίνεται δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τους μετανάστες. Οπως ανέφερε αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, η Αστυνομία μπορεί να συλλάβει όσους δεν έχουν νομιμοποιητικά χαρτιά, αλλά αμέσως γεννάται ζήτημα διαχείρισης αυτών των ανθρώπων.

Πάντως η παρουσία μεταναστών από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική θρησκεία και με εθνολογικές διαφορές, δημιουργεί, σύμφωνα με αστυνομικούς, ένα επικίνδυνο μείγμα, που μπορεί να οδηγήσει σε σκηνές μεγάλης έντασης. Αλλωστε πριν από μερικές εβδομάδες υπήρξαν επεισόδια κατά μήκος της παραλιακής περιοχής της Πάτρας, ενώ τις τελευταίες ημέρες μετανάστες από την Αφρική κινούνται σε περιοχές όπου ζουν Αφγανοί και δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μια νέα ένταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή