Δενδροπόταμος, ένα γκέτο πλάι στη Θεσσαλονίκη

Δενδροπόταμος, ένα γκέτο πλάι στη Θεσσαλονίκη

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιος στη Θεσσαλονίκη ζητήσει, νυχτερινές ώρες, από κάποιον οδηγό ταξί να τον μεταφέρει στον Δενδροπόταμο το πιο πιθανό είναι, ο ταξιτζής, να αρνηθεί την κούρσα. Ορισμένες φορές οι υπεύθυνοι του «Κινητού Σχολείου» (ΜΚΟ Αρσις) που κάνουν μάθημα σε μικρά Τσιγγανόπουλα αναγκάζονται να μετακινηθούν από το πάρκο προς την εκκλησία του οικισμού, καθώς ο κλοιός των εμπόρων ναρκωτικών κι άλλων συμμοριών έχει πλησιάσει ενοχλητικά κοντά τους.

Γκέτο ο Δενδροπόταμος Θεσσαλονίκης; Αυτοί που δεν τον χαρακτηρίζουν έτσι είναι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάτι τέτοιο θα ήταν άλλωστε παραδοχή ήττας των παρεμβάσεων που επιχειρούνται στον οικισμό, των προσπαθειών να χτιστούν σχολεία και να δημιουργηθούν υποδομές που θα συμβάλουν στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. «Αντιμετωπίζουμε στεγαστικό πρόβλημα γιατί τα στεγαστικά δάνεια σταμάτησαν. Εχουμε προβλήματα ανεργίας και πάνω απ’ όλα είναι το πρόβλημα των ναρκωτικών», λέει στην «Κ» η κ. Κατερίνα Μπεμπέ, κάτοικος Δενδροποτάμου, γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών ΡΟΜ.

«Η παραβατικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», τονίζει ο δήμαρχος Μενεμένης κ. Γ. Ακτσελής στα διοικητικά όρια της οποίας ανήκει ο Δενδροπόταμος. Σήμερα κατοικείται από 3.000 άτομα τα 2/3 των οποίων είναι Τσιγγάνοι. Και η Αστυνομία; Παρά την δημιουργία Α.Τ. Δενδροποτάμου «είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη», λέει ο δήμαρχος Μενεμένης. Ο ίδιος κατηγορεί ευθέως την Αστυνομία ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της και υποστηρίζει ότι ο Δενδροπόταμος έχει φορτωθεί τα προβλήματα παραβατικότητας για να καθαρίσουν όλες οι άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Πρέπει πολλά να γίνουν για να αλλάξει η εικόνα του οικισμού. Ενα απ’ αυτά να χτυπηθεί ο αναλφαβητισμός που ξεπερνάει το 70% υπογραμμίζει η κοινωνική λειτουργός της ΜΚΟ «Αρσις» Στεφανία Πανταζή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή