ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταυλισμοί, η πρώτη εικόνα που βλέπουν οι ξένοι

Είναι μία από τις πρώτες εικόνες της Ελλάδας για εκατομμύρια επισκέπτες. Μόλις δύο χιλιόμετρα από την πύλη του «Ελ. Βενιζέλος» και ακριβώς δίπλα στην Αττική Οδό, το βλέμμα ανακαλύπτει μία παραγκούπολη. Ενας καταυλισμός τσιγγάνων, στα όρια του Δήμου Κορωπίου. Βουνά από σκουπίδια, δεκάδες «συνθέσεις σπιτιών» φτιαγμένες από μπάζα και απορρίμματα, καμένα λάστιχα και πλαστικά που καπνίζουν συνέχεια. Εκεί διαβιούν περίπου 150 Ρομά. Οχι, επιχείρηση απομάκρυνσής τους δεν έχει γίνει από την αστυνομία, αν και ο δήμος φωνάζει για τους καταπατητές -«και πού να τους πάμε»; σχολιάζεται ανεπισήμως από ένστολους- ωστόσο, περιμετρικά του καταυλισμού, η παρουσία αστυνομικής δύναμης ενίοτε γίνεται αισθητή. Τόσο πρόσφατα όσο και στο παρελθόν. Οπως, για παράδειγμα, τις φορές που συρμοί του από εκεί «δυο βήματα» διερχόμενου προαστιακού σιδηρόδρομου δέχονταν βροχή από πέτρες και καταγγελίες ήθελαν τους δράστες να προέρχονται από την παραγκούπολη. Εκεί που ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, βγήκαν μαχαίρια, και σε έναν τοπικό εμφύλιο υπήρξε νεκρός, οπότε παρενέβη η αστυνομία. Σε αυτή την παραγκούπολη μόλις βραδιάσει τεράστιοι αρουραίοι ξαγρυπνούν τους ενήλικες. «Πολλοί έφυγαν γιατί δεν άντεχαν την απειλή των αρουραίων και των φιδιών. Θέλουμε κι εμείς να φύγουμε, αλλά δεν έχουμε πού να πάμε. Ας μας βρουν ένα άλλο κατάλληλο μέρος και φύγαμε», μας λέει ο Γιώργος.

Αγώνας

«Κοιτάξτε τα χάλια μας», φωνάζει η μπάμπω του καταυλισμού, η κυρα-Ελένη, με τα έξι παιδιά και τα πολλά εγγόνια. «Πόσα εγγόνια έχετε;». «Δεν ξέρω», λέει στην «Κ». Τα παιδάκια ξυπόλυτα, δεν πάνε σχολείο, εκτός από 5-6 που επιμένουν. Συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες, νερό «δανεικό» από μια βάνα γειτονική, ρεύμα μόνο από γεννήτριες. «Δεν ζητάμε πολλά. Μια μπουλντόζα κι ένα φορτηγό να μαζέψει τα σκουπίδια και νερό τρεχούμενο», λέει ο Γιώργος. «Είμαστε Ελληνες πολίτες, πήγαμε στρατό, αλλά η Ελλάδα μάς φτύνει», παρεμβαίνει ένας 20χρονος.

Στον καταυλισμό έχουν μείνει οι μισοί. «Δεν έχει δουλειά. Τα αυτοκίνητα γυρίζουν άδεια, δεν βρίσκουμε παλιοσίδερα», μας λένε. Μερικά σχετικά καινούργια φορτηγάκια, καθώς και ορισμένα μεγάλα τριαξονικά φορτηγά, μαρτυρούν ότι υπήρχαν και καλύτερες μέρες. Η κρίση χτυπά και τους Τσιγγάνους. «Πρέπει να φύγουν και να γυρίσουν σπίτια τους!», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κρωπίας κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος. «Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Οι τσιγγάνοι έχουν καταλάβει αυθαίρετα δημόσια γη, που είχε απαλλοτριωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η αστυνομία πρέπει να παρέμβει». Πού μπορούν όμως να πάνε, αφού για 6-7 χρόνια ζουν εκεί; Δεν πρέπει να τους δώσει η πολιτεία έναν άλλο χώρο για να μετεγκατασταθούν, όπως προβλέπουν και οι ελληνικές και διεθνείς συνθήκες;

«Είναι Ελληνες πολίτες. Εχουν έρθει από άλλες περιοχές, όταν υπήρχε δουλειά στην Αττική. Γιατί να μένουν παράνομα;», απαντάει ο δήμαρχος. Μήπως θα έπρεπε να ληφθούν κάποια άμεσα μέτρα διαχείρισης; «Πώς να μαζέψουμε τα σκουπίδια; Είναι παντού», μας απαντάει. Ο κ. Αθανασόπουλος μας μίλησε για τις προσπάθειες που έκανε ο δήμος για την ενσωμάτωση των ντόπιων τσιγγάνων (περίπου 25 οικογένειες), οι οποίες σκόνταψαν στην αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης.