Πολλοί εγκαταλείπουν το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Πολλοί εγκαταλείπουν το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μία από τις 7.700 θέσεις στα προγράμματα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Οσοι, πάντως, θέλουν να σπουδάσουν στο ΕΑΠ οφείλουν γνωρίζουν ότι οι σπουδές δεν είναι εύκολες. Μέσα σε μια πενταετία εγκατέλειψαν τις σπουδές τους 11.876 φοιτητές. Ειδικότερα, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 10/12. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά (πληροφορίες στο www.eap.gr). Για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 θα διατεθούν 4.200 θέσεις στα έξι προπτυχιακά προγράμματα και 3.500 στα 26 μεταπτυχιακά. Η επιλογή φοιτητών θα γίνει τον Δεκέμβριο με δημόσια και ηλεκτρονική κλήρωση στην έδρα του ΕΑΠ στην Πάτρα. Κάθε υποψήφιος μπορεί να διεκδικήσει θέση μόνο σε ένα πρόγραμμα.

Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης το ΕΑΠ δίνει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να καταβάλουν σε δύο δόσεις το ποσό των διδάκτρων κάθε Θεματικής Ενότητας (750 ευρώ στα προπτυχιακά, 850 ευρώ στα μεταπτυχιακά). Ηδη, πάντως, υπάρχουν εισηγήσεις προς τη διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ για μείωση των διδάκτρων. Επιπλέον, πολλοί φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Το 2004 διαγράφηκαν 2.103 φοιτητές, το 2005 2.417, το 2006 2.270, το 2007 2.382 και το 2008 2.704 φοιτητές. Ο βασικός λόγος, όπως εξήγησε στην «Κ», ο καθηγητής του ΕΑΠ κ. Σπύρος Τζαμαρίας, είναι η δυσκολία του επιπέδου σπουδών, στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν όλοι όσοι κληρώθηκαν. Επίσης, καθώς οι φοιτητές είναι άνω των 25 ετών, πολλοί εγκαταλείπουν τις σπουδές διότι εργάζονται. Οι περισσότερες διαγραφές έγιναν από το τμήμα Φυσικής, όπου το ποσοστό ετήσιας αποφοίτησης κυμαίνεται στο 8%. Ο φοιτητής που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον μία Θ.Ε. μπορεί να διακόψει τις σπουδές το πολύ για μία τριετία. Εάν μετά την τριετία δεν εγγραφεί διαγράφεται οριστικά, όπως επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τζαμαρία, εάν δεν εγγραφεί για δύο συνεχείς χρονιές.

Μειωμένη χρηματοδότηση

Κατά 8.543.000 ευρώ -περίπου 9,5%- μειωμένη σε σχέση με την αρχική θα είναι η χρηματοδότηση των 15 ΤΕΙ της χώρας για λειτουργικές δαπάνες το οικονομικό έτος 2010. Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Παιδείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στα τέλη Οκτωβρίου, το κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες από 76.887.000 ευρώ στην αρχική απόφαση (από τον περασμένο Φεβρουάριο) μειώνεται σε 68.344.000 ευρώ. Αντίθετα, το κονδύλι για τα συγγράμματα παραμένει σταθερό στα 13.788.000 ευρώ.

«Η μείωση είναι περίπου 30%, μαζί με τις περικοπές σε άλλα κονδύλια. Αυτό θα προκαλέσει οξύτατα λειτουργικά προβλήματα στα ΤΕΙ» τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας διδασκόντων ΤΕΙ κ. Ιωάννης Τσάκνης, συμπληρώνοντας ότι σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΤΕΙ θα εξεταστεί η προοπτική κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές. Τα ΤΕΙ διαμαρτύρονται και για την καθυστέρηση στην έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για 22 ειδικότητες πτυχιούχων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή