Διαδρομές εκατομμυρίων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 1η Ιουλίου του 2010 ο εισαγγελέας στην ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης Πέτρικ Μπόνερ έστειλε επείγον σήμα στο σύστημα της ΙΝΤΕΡΠΟΛ με το οποίο ζητούσε πληροφορίες για τoν Παύλο Ψωμιάδη, τους συνεργάτες του Αλέξανδρο Αντζουλίδη, Τόρε Πέτερσεν, Δημήτριο Βιδάλη, Ρισάρντ Αλέν Γκρανιέ και τις εταιρείες του κ. Ψωμιάδη Aspis Liv, Commercial Value, Hestiun, Aspis Group και «Ασπίς Πρόνοια».

Αντικείμενο έρευνας του Ελβετού αξιωματούχου ήταν, σύμφωνα με το σήμα, η Hestiun που φέρεται να έλαβε χρήματα από τα διαθέσιμα της σουηδικής ασφαλιστικής εταιρείας του Παύλου Ψωμιάδη, Aspis Liv, «για να αποκτήσει πιστωτικό όριο. Βασισμένη σε αυτό το πιστωτικό όριο, η Credit Suisse χορήγησε δάνειο στη Hestiun Europe Ltd ύψους 40 εκατ. ευρώ. Αυτή η πιστωτική γραμμή εξαντλήθηκε στη συνέχεια από τη Hestiun Ltd…». Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η σουηδική εταιρεία άφησε τους Ελληνες μετόχους της να «τραβήξουν», από τα διαθέσιμα της εταιρείας, κεφάλαια αξίας ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Ο Ελβετός εισαγγελέας -με έδρα τη Βασιλεία, την οποία επισκέφθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες ο εκκαθαριστής της «Ασπίς» κ. Παντελίδης- ερευνά τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απάτης και της απιστίας.

Εκθεση του ΣΔΟΕ

Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ παρέδωσε σε εισαγγελέα του οικονομικού εγκλήματος την έκθεσή του για τη διαχείριση της προσωπικής εταιρείας του κ. Ψωμιάδη, της Aspis Capital. Στο επίκεντρο της έκθεσης του ΣΔΟΕ βρίσκεται μια σειρά κινήσεων των λογαριασμών της Capital προς λογαριασμούς του κ. Ψωμιάδη. Ο πρώην στενός συνεργάτης του, Κ. Γιονής, που πέθανε την περασμένη Δευτέρα, είχε καταθέσει σε ένορκη βεβαίωσή του ότι ο Ψωμιάδης έπαιρνε σε τακτά διαστήματα από το ταμείο της ασφαλιστικής εταιρείας επαναλαμβανόμενα ποσά και η ίδια πρακτική φαίνεται στην κίνηση των λογαριασμών της Capital, που επεξεργάστηκε το ΣΔΟΕ. Ετσι στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου του 2009 ώς τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου κατευθύνονται από τα ταμεία της προσωπικής εταιρείας του κ. Ψωμιάδη σε δικούς του λογαριασμούς 41,5 εκατ. ευρώ. Κάποιες καταγραφές κινήσεων έχουν την αιτιολογία «Παύλο Ψωμιάδη έναντι».

Είναι γνωστό ότι στο ίδιο διάστημα ο κ. Ψωμιάδης είχε αδυναμία να εξοφλήσει ομολογίες που είχε εκδώσει η Capital και διανέμονταν μέσα από το δίκτυο ασφαλιστών της «Ασπίς». Οι τελευταίοι είχαν εισπράξει ως μπόνους προμήθειες για την πώληση αυτών των ομολόγων ύψους 4,8 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι οι δικηγόροι του κ. Ψωμιάδη είχαν αναφέρει σε μία δίκη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του ότι τα ομόλογα που είχαν διατεθεί ήταν της τάξης των 95 εκατ. ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της Aspis Capital αποτελούσε το 85% των μετοχών της Aspis Liv. Ακόμα και αν ρευστοποιούνταν τα διαθέσιμά της, μετά την ικανοποίηση των απαιτήσεων του κλάδου ζωής στη Σουηδία, τα 12 εκατ. ευρώ που θα περίσσευαν δεν θα επαρκούσαν ώστε να πληρωθούν τα 60 εκατ. σε ομόλογα που χρωστάει ο κ. Ψωμιάδης στους πρώην πελάτες του.

Κεντρικό ζήτημα παραμένει, σε έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το κατά πόσο η έκδοση αυτών των ομολογιών συνιστούσε δημόσια ή ιδιωτική τοποθέτηση. Οι συνήγοροι των ομολογιούχων της «Ασπίς» χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση δημόσια σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις (30/6/2005, 30/11/2005, 23/6/2006), καθώς το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης δεν είχε ξεπεράσει το 1,5 εκατ., όρος απαραίτητος ώς το ’07 για την έκδοση ομολογιών σε ιδιωτική τοποθέτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή