ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Μνημόσυνο στη μνήμη των Εξι

Διαφορετική διάσταση λαμβάνει το ετήσιο μνημόσυνο και τρισάγιο στη μνήμη των Εξι, που τελείται αύριο στις 10 π.μ. στον Ι.Ν. Υψωσης του Τιμίου Σταυρού στον Χολαργό. Ενα μήνα πριν, ο Αρειος Πάγος, έπειτα από έφεση του εγγονού του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, ακύρωσε τη δίκη που καταδίκασε τους Εξι σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, με την κατηγορία ότι οδήγησαν τη χώρα στη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι καταδικασθέντες Δημήτριος Γούναρης (αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός, 1921-22), Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (πρώην υπουργός και πρωθυπουργός, 1922), Νικόλαος Στράτος (πρώην υπουργός και πρωθυπουργός, 1922), Γεώργιος Μπαλτατζής (υπ. Εξωτερικών), Νικόλαος Θεοτόκης (υπ. Στρατιωτικών), Γεώργιος Χατζανέστης (διοικητής της στρατιάς Μικράς Ασίας και Αν. Θράκης), εκτελέστηκαν στο Γουδί στις 15/11/1922, έπειτα από την εις θάνατον καταδίκη τους από έκτακτο στρατοδικείο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Διαφωνίες περί επιτάχυνσης δικών

Σοβαρές διαφωνίες διατυπώνει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης για την επιτάχυνση των διοικητικών δικών και τις δίκες-εξπρές για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Η Επιτροπή θεωρεί αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου που προβλέπει την προκαταβολή του 50% των οφειλών για να ασκηθεί το δικαίωμα της έφεσης, ενώ ενστάσεις συνταγματικότητας εκφράζει για τον θεσμό της «δίκης-πιλότου» που εισάγεται για την ταχεία επίλυση σοβαρών συνταγματικών ζητημάτων ή υποθέσεων γενικότερου ενδιαφέροντος (π.χ. έκτακτη εισφορά). Η Επιτροπή διαφωνεί επίσης με την αυστηροποίηση του καθεστώτος της αναστολής.

ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Ερευνώνται οι απειλές Ριζάι

Τις απειλές που εκτόξευσε ο καταδικασθείς για την απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2009 Αλκέτ Ριζάι εναντίον του εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κ. Δ. Αγγελή, περί επικείμενης επίθεσης εις βάρος του από τη «Σέχτα Επαναστατών» ερευνά η Αντιτρομοκρατική και η Εισαγγελία Εφετών. Ο Ριζάι απείλησε τον κ. Αγγελή μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ένοχη τη σύντροφό του Ασπασία Μητροπία. Ο κ. Αγγελής έκανε αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ιω. Σακελλάκο, ενώ ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Β. ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Αυτεπάγγελτη έρευνα εισαγγελέα

Τη διενέργεια αυτεπάγγελτης προκαταρκτικής έρευνας από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, κ. Κ. Σιμιτζόγλου, προκάλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, σε συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ την περασμένη εβδομάδα κατήγγειλε ότι το περσινό πρωτάθλημα ήταν στημένο. Ο κ. Μαρινάκης άφησε αιχμές εις βάρος του προέδρου του Παναθηναϊκού κ. Νικ. Πατέρα, λέγοντας ότι είχε επαφές με διαιτητές. Οι δηλώσεις του κ. Μαρινάκη προκάλεσαν την αποστολή εξώδικου από τον Παναθηναϊκό. Το εξώδικο κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου, ο οποίος ζήτησε τη βιντεοκασέτα από τη συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα των καταγγελιών του κ. Μαρινάκη και των όσων ειπώθηκαν. Η επίσημη τοποθέτηση της Σούπερ Λιγκ, που αρνήθηκε να δώσει πρακτικά του Δ.Σ. προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα, ήταν ότι το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Δ.Σ. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας ο κ. Σιμιτζόγλου αναμένεται να καλέσει προς κατάθεση τόσο τον κ. Μαρινάκη όσο και τον κ. Πατέρα. Εξάλλου, πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε από το ΣΔΟΕ σε μεγαλομάνατζερ ποδοσφαιριστών, σε λογαριασμούς του οποίου βρέθηκαν αδήλωτα 26 εκατ. ευρώ, από εμβάσματα αθλητικών παραγόντων, διαιτητών και κέρδη στο «Πάμε στοίχημα».

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ

Σύγκρουση με νεκρό στις γραμμές του ΟΣΕ

Ακόμη ένα δυστύχημα σημειώθηκε χθες στις γραμμές του ΟΣΕ όταν οδηγός αυτοκινήτου προσπάθησε, στις 8.10 το πρωί, να διασχίσει σιδηροδρομική διάβαση λίγο έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Καρδίτσας, παραβιάζοντας τα ηχοφωτεινά σήματα του αυτόματου συστήματος ισόπεδης διάβασης, με συνέπεια τη σύγκρουσή του με τη διερχόμενη αμαξοστοιχία 592, που εκτελούσε το δρομολόγιο Καλαμπάκα – Παλαιοφάρσαλος. Ο ηλικιωμένος οδηγός τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σημειώνουν ότι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ηχοφωτεινά σήματα λειτούργησαν κανονικά και ενώ όλοι οι υπόλοιποι οδηγοί είχαν σταματήσει μέχρι να περάσει το τρένο, ο άτυχος ηλικιωμένος τους προσπέρασε επιχειρώντας να διασχίσει τη διάβαση.

ΚΙΝΗΤΡΟ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Δολοφονία Αιγύπτιου ηλεκτρολόγου

Για λόγους επαγγελματικού ανταγωνισμού σκότωσε και διαμέλισε έναν άνθρωπο. Θύμα, 40χρονος Αιγύπτιος που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος. Το πτώμα του είχε βρεθεί τεμαχισμένο σε βαλίτσα έξω από κάδο σκουπιδιών στην οδό Σαπφούς 44 στην Καλλιθέα τον περασμένο Μάιο. Ως ηθικός και φυσικός αυτουργός του εγκλήματος φέρεται 35χρονος Αλγερινός, ο οποίος μαζί με άλλους τρεις αλλοδαπούς πραγματοποίησε το ειδεχθές έγκλημα. Οπως προέκυψε από την προανάκριση, κίνητρο της δολοφονίας ήταν το ότι το θύμα είχε αναλάβει την εκτέλεση έργου το οποίο είχε διεκδικήσει και ο δράστης. Τρεις συνελήφθησαν και ένας διέφυγε στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή