Το υπουργείο Υγείας οχυρώνεται

Το υπουργείο Υγείας οχυρώνεται

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος έτυχε και πέρασε χθες το πρωί από την οδό Αριστοτέλους 17, στο κέντρο της Αθήνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Υγείας «οχυρώνεται». Και αυτό, διότι ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης της κεντρικής εισόδου του κτιρίου του υπουργείου και τοποθέτησης εξωτερικών ρολών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχεδόν καθημερινή βάση, το πεζοδρόμιο μπροστά από το υπουργείο Υγείας είναι κατειλημμένο από ομάδες εργαζομένων ή/και ασθενών που διαμαρτύρονται για την πολιτική που εφαρμόζεται στον χώρο της Υγείας.

Τον Δεκέμβριο του 2008, νοσηλευτές πραγματοποίησαν εξάωρη κατάληψη στο κτίριο εμποδίζοντας την είσοδο στους υπαλλήλους. Χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του τότε υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για να αποχωρήσουν οι καταληψίες από το κτίριο. Εκτοτε, ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες απόπειρες κατάληψης και αποκλεισμού του κτιρίου.

Η απόφαση για την εκτέλεση των εργασιών, ωστόσο, υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο. Τέλη Αυγούστου υπεγράφη και η απόφαση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη. Στις 22 Οκτωβρίου, κατακυρώθηκε το έργο σε μειοδότρια εταιρεία έναντι του ποσού των 23.124 ευρώ. Τα «ρολά» αποτελούν πλέον μηχανισμό «ασφαλείας» για πολλά υπουργεία που στεγάζονται σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «υψηλού κινδύνου» λόγω των αντιδράσεων στο Μνημόνιο: Τα δύο κτίρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες και ο μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Πειραιώς και Σταδίου) μπορεί να μη διαθέτουν μηχανισμό ανίχνευσης μετάλλων ή άλλων επικίνδυνων αντικειμένων αλλά διαθέτουν καλή «πανοπλία». Εχοντας υποστεί πολλές φορές επιθέσεις από μπογιές και μολότοφ, είναι εξοπλισμένα με ρολά που κατεβαίνουν πριν από τις κρίσιμες… αναμετρήσεις. Ωστόσο, ο εσωτερικός έλεγχος για δέματα και πρόσωπα δεν είναι πάντα σταθερός, ενισχύεται κάθε φορά με την αλλαγή των υπουργών για να χαλαρώσει αμέσως μετά.

Ρολά κατεβαίνουν και στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα (επί της οδού Νίκης). Οσοι εισέρχονται στο κτίριο θα πρέπει να επιδεικνύουν την ταυτότητά τους, αλλά και να ενημερώνουν για τον λόγο της επίσκεψης· πρακτική που εφαρμόζεται πλέον στο σύνολο των υπουργείων.

Οποτε υπάρχει κάποια συγκέντρωση στο Σύνταγμα ή ειδικά έξω από το υπουργείο Οικονομικών, κατεβαίνουν τα ρολά και αποκλείεται η είσοδος στο κτίριο. Υπάρχει ακόμα και ανιχνευτής μετάλλων, ο οποίος όμως δεν βρίσκεται σε λειτουργία.

Ακτίνες Χ

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κυρίως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην είσοδο του κτιρίου της Λ. Μεσογείων έχει τοποθετηθεί μηχάνημα ακτίνων Χ για τον έλεγχο των αποσκευών καθώς και αψίδες εντοπισμού μεταλλικών αντικειμένων, από τις οποίες περνούν ακόμη και οι στενοί συνεργάτες του υπουργού. Το ισόγειο διαθέτει σιδερένια ρολά, ενώ για λόγους ασφαλείας οι περσίδες στα σημεία όπου βρίσκεται ο υπουργός είναι πάντα κατεβασμένες.

Αντίθετα, στο κτίριο του πρώην υπουργείου Εμπορίου, στην Πλατεία Κάνιγγος, δεν εφαρμόζεται σχεδόν κανένα μέτρο ασφαλείας. Λόγω της παλαιότητάς του το κτίριο δεν διαθέτει σιδερένια ρολά (πέραν της εισόδου του χώρου στάθμευσης). Στην είσοδο υπάρχει από χρόνια αψίδα εντοπισμού μεταλλικών αντικειμένων, η οποία όμως συχνά δεν λειτουργεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή