Το αλαλούμ υπηρεσιών και το Πόρτο Καρράς

Το αλαλούμ υπηρεσιών και το Πόρτο Καρράς

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικοδομική άδεια για την ανέγερση ενός χωριού 516 πολυτελών κατοικιών στον χώρο του Πόρτο Καρράς εξέδωσε η πολεοδομία της Χαλκιδικής, χωρίς όμως να υπάρχει άδεια του δασαρχείου και της αρχαιολογίας, αλλά ούτε καν περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Η υπόθεση έφθασε στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικό έλεγχο στην τοπική πολεοδομία, η οποία έσπευσε να εκδώσει αναστολή οικοδομικών εργασιών μισή ώρα μετά την άφιξη του κλιμακίου. Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, καθώς η έρευνα των επιθεωρητών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ο φάκελος έχει σταλεί στον εισαγγελέα και στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για αναζήτηση ευθυνών. Οι επιθεωρητές ερευνούν και την ανάμειξη του απερχόμενου νομάρχη, λόγω μιας αμφίσημης υπόδειξής του προς τα δασαρχεία και την πολεοδομία.

Ολα ξεκίνησαν στις αρχές του έτους. Στις 29 Ιανουαρίου, η Πόρτο Καρράς Α.Ε. κατέθεσε στη διεύθυνση πολεοδομίας της νομαρχίας Χαλκιδικής αίτηση για την ανέγερση «οικίσκων πολυτελείας – κατοικιών με υπόγειο και πισίνα», συνολικής έκτασης 80.174 τετραγωνικών μέτρων και καλυπτόμενης έκτασης 42 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμήθηκε στα 3,7 εκατ. ευρώ.

Αρκετούς μήνες αργότερα, στις 19 Αυγούστου, ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος (και πλέον νεοεκλεγείς δήμαρχος Πολυγύρου Χαλκιδικής) στέλνει ένα αμφίσημο έγγραφο στα δασαρχεία και στην πολεοδομία του νομού. Οπως αναφέρει, «για την έκδοση άδειας δόμησης σε γήπεδα εκτός σχεδίου τα οποία είχαν πριν από το 1975 χάσει τον τυχόν δασικό τους χαρακτήρα λόγω επεμβάσεων που έγιναν με βάση διοικητικές πράξεις για νόμιμη αιτία, για την αποφυγή ταλαιπωρίας και με γνώμονα το συμφέρον της εξυπηρέτησης των πολιτών, κρίνουμε ότι δεν απαιτείται και δεν θα πρέπει να ζητείται να προσκομίζεται πράξη του δασάρχη περί του μη δασικού χαρακτήρα τους, όταν ζητείται η έκδοση οικοδομικής άδειας για ακίνητο που έχει τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο αιτιολογικό και το διατακτικό των παραπάνω αποφάσεων».

Μετά δύο εβδομάδες (στις 9 Σεπτεμβρίου), πριν ακόμα απαντήσει το δασαρχείο στην υπόδειξη του νομάρχη, η πολεοδομία Χαλκιδικής εκδίδει την οικοδομική άδεια για το Πόρτο Καρράς (αρ. άδειας 199/2010). Η απάντηση της διεύθυνσης δασών Χαλκιδικής έρχεται στις 18 Σεπτεμβρίου: Διευκρινίζει ότι δύο σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν εκτάσεις στις οποίες κατασκευάστηκαν κτίρια με οικοδομική άδεια πριν από το 1975 και όχι γενικά εκτάσεις που άλλαξαν χρήση. Και καταλήγει εκτιμώντας ότι θα πρέπει να ζητείται άδεια από το δασαρχείο για κάθε οικοδομική άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή.

Αιφνιδιαστικός έλεγχος

Η υπόθεση γίνεται γνωστή σε τοπικά ΜΜΕ και πολιτευτές και καταγγέλλεται στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, κλιμάκιο των επιθεωρητών πραγματοποιεί αιφνιδιαστικό έλεγχο στην πολεοδομία Χαλκιδικής. Οπως διαπιστώνουν οι επιθεωρητές, «η επίμαχη οικοδομική άδεια εκδόθηκε στη βάση του εγγράφου του νομάρχη», χωρίς όμως στον φάκελο της οικοδομικής άδειας να υπάρχουν, εκτός από την άδεια του δασαρχείου, άδεια από την αρχαιολογία, αλλά ούτε και εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων! Με άλλα λόγια, εκδόθηκε άδεια για την ανέγερση εκατοντάδων κτιρίων στην «καρδιά» της κατάφυτης Χαλκιδικής χωρίς η διοίκηση να έχει ζητήσει την παραμικρή εγγύηση. Μισή ώρα μετά την άφιξη του κλιμακίου, η πολεοδομία προχώρησε σε διακοπή των οικοδομικών εργασιών, διαπιστώνοντας σοβαρές ελλείψεις στον φάκελο…

«Αποχαρακτηρίστηκε με νόμους»

Η «Κ» επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Πόρτο Καρράς (τέως δήμαρχο Πολυγύρου και νομάρχη Χαλκιδικής), κ. Βασ. Βασιλάκη, και ζήτησε την άποψή του. «Η έκταση δεν είναι δασική. Ολόκληρο το Πόρτο Καρράς αποχαρακτηρίστηκε με νόμους το 1968, το 1976 και αργότερα. Με δική μας πρωτοβουλία ζητήσαμε να χαρακτηριστούν δασικά τα 8.500 στρ. από τα 17.500 στρ. της έκτασης, τα οποία δεν σχετίζονται με τον χώρο της συγκεκριμένης επένδυσης. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, για εκτάσεις που είχαν αποδοθεί σε άλλη χρήση πριν από το 1975 με νόμιμες πράξεις της διοίκησης δεν απαιτείται χαρτί δασαρχείου. Επίσης, η φύση της επένδυσης είναι τέτοια που δεν χρειάζεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο φάκελος είναι σύννομος και ό,τι μας ζητηθεί θα το παρέχουμε». Η «Κ» επικοινώνησε και με τον απερχόμενο νομάρχη, Αστέριο Ζωγράφο. «Το έγγραφο που έστειλα στα δασαρχεία δεν αφορά το Πόρτο Καρράς», αναφέρει. «Είναι μια γενική εντολή, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες». Ο κ. Ζωγράφος απορρίπτει οποιαδήποτε σύνδεση με την υπόθεση και υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις ελλείψεις του φακέλου. «Εφόσον έλειπαν όλες αυτές οι αδειοδοτήσεις, έπρεπε η πολεοδομία να είχε επιστρέψει τον φάκελο άμεσα. Για τον λόγο αυτό διέταξα και την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στο Πόρτο Καρράς, ενώ έδωσα εντολή να γίνει ΕΔΕ και έστειλα την υπόθεση στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Χαλκιδικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή