Στα… ΗΛΠΑΠ κόλλησε η ανάπλαση

Στα… ΗΛΠΑΠ κόλλησε η ανάπλαση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δημόσιο βάζει εμπόδια στο… Δημόσιο και συγκεκριμένα στην επέκταση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο. Τα ΗΛΠΑΠ ζητούν 4,2 εκατομμύρια ευρώ για να παραχωρήσουν τον χώρο του αμαξοστασίου τους στο Γκάζι, για την επέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού και του πάρκου της κορεάτικης αγοράς. Η επίσημη θέση των ΗΛΠΑΠ είναι ότι δεν δύναται να παραχωρήσει την περιουσία της, καθώς πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή βέβαια, τα ΗΛΠΑΠ, όπως και όλοι οι συγκοινωνιακοί οργανισμοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να «μοιραστούν» το έλλειμμά τους, εντάσσοντάς το στον κρατικό προϋπολογισμό…

Μια πόλη δεν συντίθεται μόνο από τα κτίριά της, αλλά και την τοπογραφία της. Με την έννοια αυτή, η «απελευθέρωση» των περίπου 10 στρεμμάτων της κορεάτικης αγοράς και η μετατροπή τους σε ένα απλό πάρκο, πριν από μερικά χρόνια ήταν μια μικρή επανάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Η ολοκλήρωση της ανάπλασης ανάμεσα στο Γκάζι και το Θησείο θα ερχόταν με την προσθήκη και του αμαξοστασίου των ΗΛΠΑΠ, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε χρήση.

Διασφάλιση συμφερόντων

Πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησαν και πάλι οι επαφές ανάμεσα στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και τα ΗΛΠΑΠ. Οι συζητήσεις όμως δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν ιδιαίτερα, καθώς τα ΗΛΠΑΠ ζήτησαν 4,2 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να παραχωρήσουν το οικόπεδο… στο Δημόσιο. «Προφανώς τα ΗΛΠΑΠ είναι υπέρ της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Χλωμούδης. «Είναι επίσης προφανές όμως ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της εταιρείας που είναι ΔΕΚΟ, παρέχει δημόσιο έργο και πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητά της. Εξάλλου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου των ΗΛΠΑΠ έχει κόστος».

Η απάντηση των ΗΛΠΑΠ έφερε σε δύσκολη θέση την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, που είναι αναγκασμένη λόγω της δύσκολης συγκυρίας να προχωρά στο έργο της με πολύ περιορισμένη χρηματοδότηση. «Δεν έχει πάψει να είναι στις προθέσεις μας η απαλλοτρίωση του χώρου. Οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και σήμερα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Δεδομένων των συνθηκών, εξετάζουμε τι δυνατότητες έχουμε για την απόκτηση του αμαξοστασίου», λέει στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΑΧΑ, κ. Ντόρα Γαλάνη. «Στόχος μας είναι η επέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού και η ολοκλήρωση του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου. Η κορεάτικη αγορά είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο της πόλης, η απόληξη του αρχαιολογικού περιπάτου, αλλά και μια υπόμνηση της τρίτης πλατείας (σ. σ. εκτός από την Ομόνοια και το Σύνταγμα) που είχαν σχεδιάσει οι Κλεάνθης- Schaubert. Είναι ένα σημείο εξαιρετικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή