Ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις μυρωδιές της Ευριπίδου

Ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις μυρωδιές της Ευριπίδου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε φορά που γυρίζω στο σπίτι από την Ευριπίδου, η κουζίνα μου μοσχοβολάει. Πάπρικα, πιπέρι, άγρια μέντα, φλισκούνι, κανέλλα… Είναι σαν να φέρνω στο σπίτι μου στον Χολαργό μία άλλη Ελλάδα, που όλοι κουβαλάμε μέσα μας – κληρονομιά από τις γιαγιάδες και τους παππούδες». Η 40χρονη Σοφία Λινάρδου αγόραζε χύμα πάπρικα, όταν τη συνάντησα σε ένα μπαχαράδικο της οδού Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου η πρωτεύουσα μοιάζει να θέλει να συνταιριάξει το παλιό της άρωμα με το σύγχρονο πολιτισμικό της προφίλ. Δίπλα στα ελληνικά μπακάλικα με αλλαντικά, βότανα, μπαχαρικά, Κινέζοι, Ρώσοι, Ινδοί έχουν ανοίξει τα δικά τους εμπορικά.

Τα ψώνια στην Ευριπίδου δεν είναι μόνο έξοδος για τις αγορές του νοικοκυριού. Προσφέρει μια βόλτα σε διαφορετικά ήθη, σε άλλες συμπεριφορές, σε πλούσιες μυρωδιές. Γι’ αυτό και η Ευριπίδου, καθημερινές αλλά και Σάββατο, είναι προορισμός διαφόρων ανθρώπων και γενεών – συναντάς καλλιτέχνες, διανοούμενους, ξένους που με τα χρόνια έγιναν Ελληνες, ζευγαράκια, νοικοκυρές, συνταξιούχους. «Τα προϊόντα είναι πιο φρέσκα και αρκετές φορές πιο οικονομικά από του σούπερ μάρκετ» λέει ο συνταξιούχος Παναγιώτης Κουρτέσης. «Μεγάλωσα στον Πειραιά. Θυμάμαι που πηγαίναμε με τη μαμά μου σε ένα παραδοσιακό μπακάλικο γεμάτο μυρωδιές. Εδώ μπορώ να αγγίξω τα προϊόντα, να πιάσω τις μυρωδιές», λέει ο 34χρονος μάγειρας Μανώλης Καισαρέας. «Οι γονείς μας αγόραζαν χύμα όσπρια και ρύζι. Εχουμε μάθει στα τυποποιημένα…», προσθέτει με τόνο λεπτής διαμαρτυρίας η κ. Λινάρδου. «Εχω 30 χρόνια το μαγαζί. Εχουμε βότανα, μπαχαρικά, προϊόντα από Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Συρία, Τουρκία, Μεξικό, Αίγυπτο» λέει ο Χαρίλαος Πρεμέτης και καλωσορίζει τον Ελληνοβέλγο Λουί Βερμελέν. Ζει μόνιμα στη Μύκονο και κάθε φορά που είναι στην Αθήνα περνάει από το μαγαζί του Χαρίλαου και του γιου του Βαγγέλη. «Είναι η μόνη γειτονιά της Αθήνας που με γοητεύει τόσο. Μου θυμίζει την αγορά του Καΐρου, όπου οι μυρωδιές ευωδιάζουν ένα χιλιόμετρο μακριά». «Είναι μια φανταστική βόλτα σε γεύσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που η ελληνική κουζίνα έχει αφομοιώσει ιδανικά» συμπληρώνει η Ελιζαμπέτα Μέλι, Γαλλίδα γεννημένη στη Μαδαγασκάρη, που έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα.

Καθημερινή επαφή

Οι έμποροι χαίρονται την καθημερινή επαφή με την πελατεία τους και δείχνουν να μην καταλαβαίνουν την κρίση. «Η υποβάθμιση της περιοχής είναι το πρόβλημα. Οταν σκοτεινιάζει η κίνηση περιορίζεται», λέει στην «Κ» ο 33χρονος Φάνης Θεοδωρόπουλος. Ο ίδιος αποτελεί τη νέα γενιά στο 80 ετών κατάστημα με αλλαντικά και τυριά του Αραπιάν, δίπλα στον 63χρονο πατέρα του Δημήτρη. «Οι παλιότεροι έχουν συνηθίσει αυτές τις γεύσεις. Τον παστουρμά, το σουτζούκι, το σκορδοτύρι. Οι νέοι τις μαθαίνουν. Εμαθα να στηρίζομαι στην παράδοση και να την εξελίσσω, φέρνοντας προϊόντα από Ελληνες παραγωγούς, φτιάχνοντας καινούργιες γεύσεις», λέει ο κ. Δημήτρης. Μια πελάτισσα τον παίρνει παραδίπλα και βγάζει χαρτί και μολύβι. Εκείνος στηρίζεται στον πάγκο και λέει. «Δύο στρώσεις φύλλο κάτω, μια στρώση ντομάτα όχι πολύ ώριμη, μετά κομμάτια παστουρμά κομμένα στα τρία, μετά κασέρι, μετά πάλι ντομάτα και στο τέλος φύλλο. Το μυστικό είναι στο λάδι για το λάδωμα του φύλλου να βάλεις ρυζάλευρο. Ετσι γίνεται πιο τραγανό». Και έτοιμη η συνταγή για την παστουρμαδόπιτα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή