Αδιέξοδο σε δήμους με τα απορρίμματα

Αδιέξοδο σε δήμους με τα απορρίμματα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων στις πόλεις παραλαμβάνουν πολλοί νέοι δήμαρχοι, συνυπολογίζοντας τους πόρους που διαθέτουν, τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται (ή θα έπρεπε να απασχολείται) ενεργά στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τους συμβασιούχους και τον αριθμό των προσλήψεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπ. Εσωτερικών προσανατολίζεται να δώσει παράταση – «ανάσα» στους 17 καλλικρατικούς δήμους που δεν διαθέτουν υπηρεσία καθαριότητας, ώστε να συνεχίσουν για ένα χρονικό διάστημα (δεν έχει καθοριστεί ακόμα) να χρησιμοποιούν ιδιωτικά συνεργεία για την αποκομιδή.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένοι ΟΤΑ δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση που προκύπτει από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων να δημιουργήσουν υπηρεσία καθαριότητας, προθεσμία που κανονικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Παράλληλα υπάρχουν και δεκάδες άλλοι δήμοι που δεν διέθεταν υπηρεσία καθαριότητας, αλλά συνενώθηκαν με δήμους που έχουν. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, το υπουργείο σκοπεύει να εξετάσει και να εκτιμήσει αν και κατά πόσον ο δήμος με τομέα καθαριότητας μπορεί να εξυπηρετήσει τους μη έχοντες…

Σχολιάζοντας τον ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών καθαριότητας ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιος τόνισε στην «Κ» ότι «κάποιοι δήμαρχοι έκαναν θαυμάσια δουλειά συνεργαζόμενοι με ιδιώτες και πραγματικά κράτησαν την πόλη τους καθαρή. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι απέτυχαν κυρίως, λόγω πανάκριβων αναθέσεων σε εργολάβους».

Αποτελεί πάντως ομολογία της αποτυχίας του συστήματος, αυτό που υποστηρίζουν αρκετοί δήμαρχοι ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμβασιούχους, γιατί αυτοί σηκώνουν το βάρος της δουλειάς. Είναι κοινό μυστικό ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι -σε σημαντικό βαθμό- δεν βγαίνουν στους δρόμους, αλλά έχουν τοποθετηθεί σε γραφεία. Συν τοις άλλοις υπάρχουν και αρκετοί που ενώ προσλήφθηκαν αρχικά στην καθαριότητα έχουν προ πολλού πάρει μετάταξη σε άλλη υπηρεσία.

Ειδικότερα, στον Δήμο Αθηναίων, στην υπηρεσία καθαριότητας είναι καταγεγραμμένοι συνολικά περίπου 2.800 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 700 είναι συμβασιούχοι έργου.

Στο κενό που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί επιχειρεί να απαντήσει με εγκύκλιό του το υπ. Εσωτερικών, ανοίγοντας τον δρόμο για άμεσες προσλήψεις εποχικού προσωπικού στους δήμους, ώστε να εξυπηρετηθούν ανάγκες ανταποδοτικού χαρακτήρα (βλέπε καθαριότητα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή