Αναδιάρθρωση με περικοπές και μετατάξεις

Αναδιάρθρωση με περικοπές και μετατάξεις

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ριζική αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών με περικοπές προσλήψεων και δραστική μείωση θέσεων χιλιάδων εργαζομένων που «περισσεύουν» αξιοποιώντας τους όμως σε άλλους φορείς, εκεί όπου οι ανάγκες είναι επιτακτικές, αλλά και σε επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των οργανογραμμάτων, προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών. Ο δρόμος των μετατάξεων άνοιξε με τη μετακίνηση 2.700 εργαζομένων στον ΟΣΕ με διαδικασίες που εξαντλούνται σε πιεστικό χρονικά πλαίσιο, ενώ κυβερνητικός στόχος είναι έως το τέλος Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις για την αναδιοργάνωση και την εξυγίανση του ΟΣΕ.

Ο εργασιακός χάρτης για χιλιάδες απασχολούμενους θα διαφοροποιηθεί αισθητά μετά και την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ακολουθεί «πακέτο» μετατάξεων σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αμέσως μετά τον ΟΣΕ, σειρά έχουν τουλάχιστον 1.500 εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, μετρό, ΗΣΑΠ) οι οποίοι θα μεταταγούν σε θέσεις του Δημοσίου, ώστε μαζί με τις περικοπές σε άλλες προβληματικές ΔΕΚΟ να εξοικονομηθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η μετακίνηση 500 υπαλλήλων από την ΠΥΡΚΑΛ, την Εταιρεία Αμυντικών Συστημάτων, την ΕΛΒΟ κ.ά. Το κύμα των υποχρεωτικών μετατάξεων ανακόπτει περίπου 8.000 προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί για το 2011, καθώς οι μετακινήσεις υπαλλήλων -μετά και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο- θα λογίζονται πλέον ως προσλήψεις. Ετσι, κλείνει η στρόφιγγα των διορισμών και οι μετατάξεις προσμετρούνται πλέον στην αναλογία «μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις».

Αν ο αριθμός των υπό υποχρεωτική μετάταξη εργαζομένων στις ζημιογόνους ΔΕΚΟ φθάσει τουλάχιστον τις 4.500, τότε απομένουν προς κάλυψη με νέες προσλήψεις άλλες περίπου 3.500 θέσεις για ανάγκες στην υγεία, την εκπαίδευση, τις εφορίες και την ασφάλεια. Από τις 3.500 θέσεις, περίπου 1.000 θα καλυφθούν από νοσηλευτές (από σχετικό πίνακα) που έχουν επιτύχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Οι υπόλοιπες 2.500; Ηδη έχουμε 2.452 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ σε διαγωνισμούς του 2009, των οποίων οι οριστικοί πίνακες κατάταξης θα εκδοθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Εάν αυτοί διοριστούν (όπως προβλέπει και ο «νόμος Ραγκούση») εντός του 2011, δεν υπολείπονται για διορισμό παρά 48 άτομα…

Ουδείς μπορεί με ακρίβεια να προβλέψει τον αριθμό των υπό μετάταξη υπαλλήλων, αλλά με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 υπάλληλοι θα βρεθούν στον χορό των μετακινήσεων, χωρίς ν’ αποκλείεται ο αριθμός να εκτοξευθεί στις 50.000, εάν εφαρμοστούν σε όλο το εύρος οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούσης θεωρεί πάντως κομβικό σημείο να επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλα τα οργανογράμματα των υπουργείων, να καταγραφούν οι θέσεις και τα κενά πριν προχωρήσει ο νέος «Καλλικράτης» για το Δημόσιο. Σε όλους τους τόνους ο κ. Ραγκούσης έχει διαμηνύσει ότι είναι απαραίτητο και εξαιρετικά επείγον να γίνουν στην κεντρική διοίκηση βαθιές τομές για ν’ αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες, αναφέροντας ενδεικτικά ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν δεκάδες διευθύνσεις χωρίς τμήματα, δεκάδες τμήματα με μόνον έναν υπάλληλο, δεκάδες τμήματα με προϊστάμενο αλλά χωρίς υπαλλήλους, ακόμη και δεκάδες τμήματα χωρίς προϊστάμενο και χωρίς κανέναν υπάλληλο.

Δεύτερη απογραφή

Στη λογική νοικοκυρέματος του Δημοσίου, προετοιμάζεται και η δεύτερη απογραφή όσων εργαζομένων είχαν εξαιρεθεί της πρώτης απογραφής και απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δημοτικές επιχειρήσεις κ.ά. ώστε να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το προσωπικό που απασχολείται σε όλο τον δημόσιο τομέα. Η πρώτη απογραφή «έδειξε» 768.000 υπαλλήλους (σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ) ενώ σε100.000 υπολογίζονται όσοι απασχολούνται ως μόνιμοι ή αορίστου χρόνου σε ΝΠΙΔ και περίπου 30.000 στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει απ’ όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα να απαντήσουν έως το τέλος του χρόνου (το αργότερο) τι «είδους» προσωπικό απασχολούν (διοικητικούς – επιστήμονες κ.λπ.), πόσους αποσπασμένους ή από μετάταξη υπαλλήλους έχουν και για πόσα χρόνια, να καταγράψουν τα οργανικά τους κενά και, βέβαια, αν απασχολούν πλεονάζον προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή