Αποψη: Πενήντα «επιταχύνσεις» σε τριάντα πέντε χρόνια…

Αποψη: Πενήντα «επιταχύνσεις» σε τριάντα πέντε χρόνια…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, είναι, δυστυχώς, μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα Οι ελλείψεις πολλές, οι υποδομές ανεπαρκείς, οι επιχειρούμενες βελτιώσεις αναιμικές. Ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης προσπαθεί να θέσει τη δική του σφραγίδα, αμφισβητώντας και μερικές φορές ανατρέποντας τα «μέτρα» που είχε λάβει ο προκάτοχός του. Ο ίδιος επαγγέλλεται επιτάχυνση και οι επιταχύνσεις ανήλθαν αισίως, με μορφή σχετικών νομοθετημάτων, τις 50, περίπου, τα τελευταία 35 χρόνια. Η επιτάχυνση, όμως, οδήγησε σε εκτροχιασμό, αφού οι ράγες ήταν, ναι μεν επικοινωνιακές, πλην όμως σαθρές.

Και το πρόβλημα δεν είναι αυτή καθαυτή η καθυστέρηση, αλλά (αν και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο) η άρνηση να αλλάξουμε πορεία. Να πάρουμε, ύστερα από μελέτη, μέτρα με τόλμη και ρεαλισμό. Μέτρα που να μην αποδώσουν επικοινωνιακά οφέλη σήμερα, αλλά που να αντέξουν στον χρόνο.

Πώς θα γίνει αυτό, όταν ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης δεν στέργει στη λήψη των μέτρων που οι εφαρμοστές του δικαίου, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι προτείνουν;

Πώς οι πολίτες θα πάρουν γρηγορότερα δικαστικές αποφάσεις όταν η Πολιτεία διαχρονικά δεν βάζει το χέρι στην τσέπη και ξοδεύει ψίχουλα για την Δικαιοσύνη, θεωρώντας την απονομή της, ως αντιπαραγωγική διαδικασία;

Αξίζει να πληροφορηθούν οι πολίτες ότι τα κενά των οργανικών θέσεων είναι μεγάλα και ότι ο προσδιορισμός των πολιτικών υποθέσεων γίνεται πια το 2014. Οτι το 2009 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας κατατέθηκαν 228.102 δικόγραφα. Οτι το ίδιο έτος, 310 περίπου δικαστές εξέδωσαν 136.596 πολιτικές αποφάσεις και 223.500 ποινικές. Οτι 40 ανακριτές περαίωσαν 4.800 ανακριτικές δικογραφίες και εξέδωσαν 6.445 βουλεύματα. Οτι υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και ότι αν δικαστές και εισαγγελείς και υπάλληλοι δεν εργάζονταν τα απογεύματα τις εορτές και τις αργίες δεν θα λειτουργούσε ούτε στοιχειωδώς η Δικαιοσύνη, η οποία αν λειτουργεί, αυτό οφείλεται στο φιλότιμο και την υπευθυνότητα των λειτουργών της.

Ομως σε αντίθεση με την όντως βραδεία απονομή της Δικαιοσύνης, η ποιότητά της βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Και την αναγνώριση αυτή εισπράττουν καθημερινά οι δικαστές από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Ο Ελληνας δικαστής έχει διεθνή αναγνώριση, όχι μόνο για το υψηλό επίπεδο επιστημονικής του κατάρτισης, αλλά και για την ευχέρεια με την οποία εφαρμόζει παρωχημένες διατάξεις, προσαρμόζοντάς τες στις σύγχρονες βιοτικές ανάγκες. Είναι άδικο οι δικαστές μας να εισπράττουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών, από την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Η πολιτεία οφείλει να πράξει το χρέος της, χωρίς χρονοτριβή.

*Ο κ. Χαρ. Αθανασίου είναι αρεοπαγίτης και προέδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή