Σε λίστα αναμονής για να μπουν στην… Εντατική

Σε λίστα αναμονής για να μπουν στην… Εντατική

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε μέρα λαμβάνουμε τουλάχιστον τρεις κλήσεις από το ΕΚΑΒ το οποίο ερωτά εάν έχει αδειάσει κάποια κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η εφημερία του νοσοκομείου ποτέ δεν ξεκινά με άδεια κλίνη Εντατικής. Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα, εάν σήμερα, ο μη γένοιτο, συμβεί ένα μεγάλο σιδηροδρομικό ατύχημα με 50 πολυτραυματίες που χρειάζεται να νοσηλευτούν στην Εντατική, όλοι αναγκαστικά σε λίστα αναμονής θα μπουν»…

Με αυτόν τον αφοπλιστικά ειλικρινή τρόπο περιγράφει στην «Κ» ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας, εκεί που σε όλα τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο δίνεται η πιο μεγάλη μάχη για τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με τον κ. Αρμαγανίδη, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 640 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων 70 παραμένουν έως και σήμερα κλειστές λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και κατάλληλου εξοπλισμού. Εως και πριν από ένα χρόνο οι «κλειστές» κλίνες Εντατικής ήταν 150, ωστόσο με αφορμή την απειλή της νέας γρίπης, το υπουργείο Υγείας «άνοιξε» τις 80 προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – επί το πλείστον με συμβάσεις. Η προσπάθεια έμεινε στη μέση. Εδώ και εννέα μήνες εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια του ειδικού εξοπλισμού των ΜΕΘ που θα επιτρέψει να ενεργοποιηθούν και οι υπόλοιπες 70 κλίνες που παραμένουν κλειστές. Την ίδια στιγμή οι συμβάσεις του προσωπικού που προσελήφθη πέρυσι για το άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ λήγουν εντός του μήνα. Υστερα από συνεχείς οχλήσεις, η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έλαβε τη δέσμευση ότι οι σχετικές συμβάσεις θα ανανεωθούν.

Σε απλούς θαλάμους

Μια επίπτωση των ελλείψεων σε ΜΕΘ είναι ότι πολλοί ασθενείς διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους νοσηλείας. Στο «Αττικόν» σε καθημερινή βάση 1-2 ασθενείς περιμένουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους έως ότου αδειάσει κλίνη σε ΜΕΘ. Στον «Ευαγγελισμό» ο αντίστοιχος αριθμός είναι 10-15.

«Ομως έτσι οι ασθενείς δεν έχουν τη δέουσα παρακολούθηση στο εξειδικευμένο περιβάλλον, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους», τονίζει ο κ. Αρμαγανίδης και σημειώνει: «Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός μονάδας συνήθως έχουν χειρότερη έκβαση απ’ ό,τι θα είχαν εάν ήταν στη ΜΕΘ. Οταν πλέον θα βρεθεί κενή κλίνη Εντατικής, η κατάσταση της υγείας τους θα έχει επιδεινωθεί, που σημαίνει περισσότερες ημέρες νοσηλείας και με ορατό τον κίνδυνο να μην τα καταφέρουν τελικά. Δηλαδή με το να μην αυξάνουμε τον αριθμό των κλινών Εντατικής, δεν κάνουμε οικονομία. Στην Ελλάδα η κάθε ημέρα νοσηλείας σε ΜΕΘ κοστολογείται περίπου στα 1.000 ευρώ. Εάν «κερδίσεις» δύο ημέρες νοσηλείας στην Εντατική τον μήνα από την καλύτερη αντιμετώπιση που θα έχουν οι ασθενείς στη ΜΕΘ, φτάνει για να καλύψεις τη μισθοδοσία ενός νοσηλευτή».

Στην ερώτηση εάν θα λυθεί το πρόβλημα με το άνοιγμα των 70 κλειστών κλινών, ο κ. Αρμαγανίδης παραπέμπει στην παραδοχή της πρώην υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία απαιτείται ο διπλάσιος αριθμός κλινών Εντατικής από αυτόν που έχουμε, για να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνει ωστόσο ότι με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, αλλά και το κόστος ανάπτυξης νέας κλίνης (κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ η κάθε νέα κλίνη), το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από τη μία ημέρα στην άλλη. «Το βασικό που πρέπει να κάνουμε είναι να συντάξουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα αυξάνουμε σταδιακά τον αριθμό των κλινών Εντατικής και κάθε χρόνο να είμαστε καλύτερα από πέρυσι, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σήμερα», καταλήγει ο κ. Αρμαγανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή