«Ακρόπολη», «Τρωίλος» και ΤΕΑΥΦΕ

«Ακρόπολη», «Τρωίλος» και ΤΕΑΥΦΕ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γεώργιος Αποστολίδης ήταν συνέταιρος στην «Ακρόπολη Χρηματιστηριακή» και πριν κληθεί να καταθέσει για τελευταία φορά στην εξεταστική επιτροπή των δομημένων ομολόγων, στις 25 Οκτωβρίου του 2010, είχε παρομοιάσει τη φυλακή του με το Νταρφούρ του Σουδάν. Οταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σοφία Γιαννακά τον ρώτησε «γιατί Νταρφούρ;» είπε ότι χρειάστηκε να εξοντώσει…12 κατσαρίδες το πρωινό της εξέτασής του από τους βουλευτές. Σε αυτή την εξέταση ο κ. Αποστολίδης επέμενε ότι ο πρώην συνεταίρος του κ. Σοφοκλής Πρινιωτάκης έδινε «διακριτικά» χρήματα σε διοικητές ταμείων, στην αρχή για απλά ομόλογα και στη συνέχεια για τα δομημένα. Ο κ. Πρινιωτάκης, επί 40 χρόνια συνεταίρος και κουμπάρος του κ. Αποστολίδη, όχι μόνο τα διέψευσε αυτά, αλλά αποκάλυψε ότι στη φυλακή ο πρώην συνεταίρος του στην «Ακρόπολη Χρηματιστηριακή» τού είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε δώσει ένα μέρος του ποσού (6 εκατ.) στον πρόεδρο του ΤΕΑΥΦΕ κ. Π. Δεμέστιχα.

Υπόμνημα

Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δύο πρώην συνεταίροι εμφανίστηκαν στο συμβούλιο για να κριθεί αν θα συνεχιζόταν η προφυλάκισή τους. Τότε ο Πρινιωτάκης έμαθε ότι ο Αποστολίδης είχε καταθέσει υπόμνημα στο οποίο για πρώτη φορά υποστήριζε ότι τα χρήματα είχαν «αλλάξει χέρια». «Πήγα στο κελί του, τον βρήκα και τον ρώτησα τι είναι αυτά που λές», είπε στην «Κ» ο κ. Πρινιωτάκης την περασμένη Πέμπτη από τον Κορυδαλλό.

«Πώς νομίζεις ότι γίνονται οι δουλειές; Με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; Για να πάμε στα 280 εκατομμύρια με βοήθησε ο Δεμέστιχας», φέρεται να του είπε ο Αποστολίδης στη φυλακή.

Ο Αποστολίδης απορρίπτει την εκδοχή του Πρινιωτάκη και λέει ότι από το ποσό ένα μέρος του (σ. σ. το μικρότερο) δόθηκε στους τέσσερις διοικητές των Ταμείων (ΤΕΑΔΥ – Σημαιοφορίδης, ΤΕΑΥΦΕ – Δεμέστιχας, ΤΕΑΠΟΚΑ – Χρηστίδης και ΤΣΕΥΠ – Μυρογιάννης) που αγόρασαν το δομημένο ομόλογο. Ο Πρινιωτάκης κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή εντολές του Δεμέστιχα για αγορά μετοχών, που δίνονταν μέσω της «Ακρόπολης». Οταν ο Δεμέστιχας ρωτήθηκε αν υπήρξε επέμβαση κυβερνητικών παραγόντων για να αγοράσει το ΤΕΑΥΦΕ το δομημένο ομόλογο είπε ότι «δεν θυμάται…». Στις 26 Οκτωβρίου του 2006 το ΤΕΑΥΦΕ εξέτασε την πρόταση της εταιρείας «Τρωίλος» για να αντικαταστήσει ένα απλό ομόλογο, στο οποίο είχε επενδύσει 130 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Ταμείου του, με ένα δομημένο ομόλογο. Παρά το γεγονός ότι εμπορικές τράπεζες έκαναν παρόμοια πρόταση (Εθνική, Εμπορική, Alpha και Πειραιώς) οι προτάσεις αυτές δεν παρουσιάστηκαν επειδή ο ίδιος ο Δεμέστιχας έκρινε ότι η πρόταση της «Τρωίλος» ήταν η καλύτερη.

Ρευστοποίηση

Τελικά, η ρευστοποίηση των παλιών ομολόγων έγινε μέσω της «Τρωίλος» η οποία στη συνέχεια διακίνησε το ομόλογο για λογαριασμό της North Asset Management του κ. Παπαμαρκάκη. Εκδότης του ήταν η θυγατρική εταιρεία της Alpha Bank στο Λονδίνο και η προμήθεια έφθασε το 5,5%, περίπου μισή μονάδα ή 650.000 ευρώ από όσα είχε πληρώσει το ΤΣΠΕΑΘ για το δικό του δομημένο ομόλογο. Το δομημένο ομόλογο του ΤΕΑΥΦΕ παραμένει ακόμα στα χέρια του Ταμείου παρά το γεγονός ότι επένδυση σε εταιρικά ομόλογα δεν είναι επιτρεπτή, η δε απόφαση ελήφθη χωρίς να είναι παρών ο κυβερνητικός επίτροπος.

Ο πρώην υπουργός κ. Γ. Παλαιοκρασσάς ανέφερε στην κατάθεσή του ότι σε συνάντηση που είχε τον Απρίλιο του 2006 με τους Δεμέστιχα και Αποστολίδη σχεδίαζαν τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στην Κύπρο. Στο πόρισμά της η εξεταστική επιτροπή αναφέρει ότι ο κ. Δεμέστιχας άλλαξε «άρδην» την επενδυτική πολιτική του Ταμείου που προΐστατο μεταφέροντας το 70% των διαθεσίμων από απλά σε δομημένα ομόλογα «σε γνώση και συμφωνία με την αρμόδια πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης Καραμανλή…».

Ακόμα όμως και αν γίνει δεκτή η εκδοχή του Σ. Πρινιωτάκη ή του Γ. Αποστολίδη ότι συνολικά για τα δομημένα ομόλογα που αγόρασαν τα τέσσερα Ταμεία δόθηκαν προμήθειες 14%, οι αποδέκτες ακόμα δεν έχουν εντοπισθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή