Δύσκολη η επιλογή για τους φετινούς υποψηφίους

Δύσκολη η επιλογή για τους φετινούς υποψηφίους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτυχία σε Τμήμα Φυσικής με 3.000 μόρια; Συνέβη πέρυσι, αλλά είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί. Γι’ αυτό οι φετινοί υποψήφιοι, που θα κληθούν σε λίγες ημέρες να δηλώσουν εάν επιθυμούν να διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις μία από το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ ή με εξετάσεις μία από το 90% των θέσεων, ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν από την τελική απόφαση. Η αντίστροφη μέτρηση για τους περίπου 130.000 χιλιάδες τελειοφοίτους και αποφοίτους λυκείων θα αρχίσει σε λίγες ημέρες. Πρώτο βήμα, η υποβολή αίτησης -από την 1η Φεβρουαρίου- από όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός – ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης, με την αίτηση οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις θα δηλώσουν:

– Το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο θα εξεταστούν. Μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των Μαθηματικών, Βιολογίας, Φυσικής και Ιστορίας. Οι περισσότεροι διαλέγουν Βιολογία (48.061 πέρυσι) και Μαθηματικά (40.806 πέρυσι) έναντι της Φυσικής (866) και της Ιστορίας (600), διότι τους δίνουν περισσότερες εναλλακτικές επιλογές επιστημονικών πεδίων.

– Τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), εάν θέλουν να εισαχθούν σε οικονομική σχολή. Μάλιστα, από φέτος είναι υποχρεωτικό για όσους επιλέγουν ΑΟΘ να επιλέξουν ως δεύτερο μάθημα τα Μαθηματικά Γ. Π.

– Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδιο και μουσικά μαθήματα) που είναι απαραίτητα για την εισαγωγή στις αντίστοιχες σχολές (π. χ. Αρχιτεκτονική κ. λπ.).

– Εάν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν μία θέση σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και τις σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.

– Οι απόφοιτοι που θα διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων θα καταθέσουν αίτηση μόνο εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι για στρατιωτικές, αστυνομικές, σχολές Εμπορικού Ναυτικού ή ΤΕΦΑΑ. Ομως, οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης κατηγορίας πρέπει φέτος να ζυγίσουν καλά τα δεδομένα, εξετάζοντας μήπως είναι προτιμότερο να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για να εισαχθούν σε σχολή της επιλογής τους. Και αυτό διότι, έως και το 2009, οι απόφοιτοι των παλαιότερων ετών μπορούσαν να διεκδικήσουν (με κριτήριο τους βαθμούς που είχαν όταν συμμετείχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις) μία από το 10% των θέσεων. Ομως, από το 2010 καθιερώθηκε ότι τις θέσεις αυτές μπορούν να διεκδικήσουν μόνον απόφοιτοι των δύο προηγούμενων ετών. Το μέτρο υιοθετήθηκε διότι υπήρξαν απόφοιτοι ΑΕΙ που αξιοποίησαν τους βαθμούς των (προ τετραετίας τουλάχιστον) Πανελληνίων Εξετάσεων για να εισαχθούν σε άλλη σχολή, παρακάμπτοντας τις κατατακτήριες εξετάσεις. Ετσι, πέρυσι, μηχανογραφικό κατέθεσαν περίπου 10.000 απόφοιτοι, ενώ το 2009 περίπου 17.000. Η μείωση του αριθμού των υποψηφίων το 2010 είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η ζήτηση σχολών και συνεπώς να πέσουν οι βάσεις εισαγωγής. Ωφελημένοι ήταν οι υποψήφιοι του 2009 και του 2008 που δεν είχαν πιάσει το όριο της βάσης του 10 και πέρυσι -με την κατάργηση του ορίου- κατάφεραν να εισαχθούν. Ετσι, στο Φυσικό Ιωαννίνων η βάση για το 10% διαμορφώθηκε στα 3.020 μόρια, πρωτοφανές επίπεδο για πανεπιστημιακή σχολή χωρίς ειδικό μάθημα, πέφτοντας κατά 14.989 μόρια σε σύγκριση με το 2009. Ομως, για το 2011 προβλέπεται η κατάσταση να αλλάξει, καθώς πολλοί απόφοιτοι θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο προσπαθώντας να εισαχθούν στη σχολή που δεν πέρασαν το 2010, με αποτέλεσμα η άνοδος των βάσεων για το 10% των θέσεων να αναμένεται μεγάλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή