Η ζημιά έχει γίνει εδώ και χρόνια

Η ζημιά έχει γίνει εδώ και χρόνια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αγγλοσάξονες λένε ότι δεν έχει νόημα να κλαις πάνω από την κανάτα με το χυμένο γάλα. Για τους φορείς της πολιτιστικής βιομηχανίας, η ζημιά έχει γίνει εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία της Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI), η μείωση στις πωλήσεις των δίσκων έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, ενώ την τελευταία πενταετία μιλάμε για ελεύθερη πτώση: από τα 24,4 δισ. δολάρια του 2004, έχουμε βρεθεί στα 15,8 δισ. δολάρια σήμερα. Στις ΗΠΑ οι ψηφιακές πωλήσεις μουσικής αποτελούν το 40% των πωλήσεων για το 2009, ενώ στην Ευρώπη οι ψηφιακές πωλήσεις δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 15% των νόμιμων πωλήσεων.

Στα καθ’ ημάς, η αστυνομία εκτιμά ότι η οικονομική ζημία τα τελευταία επτά χρόνια αγγίζει το 1 δισ. ευρώ λόγω της διαδικτυακής πειρατείας, ενώ η αρμόδια για τα μουσικά πράγματα ΑΕΠΙ εκτιμά ότι τα διαφυγόντα κέρδη από το παράνομο downloading φθάνουν τα 11 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ούτε η δυνατότητα online διάθεσης φαίνεται να ανακόπτει την τρελή πορεία της πειρατείας, αφού σε κάθε νόμιμο «κατέβασμα» τραγουδιού ή δίσκου αντιστοιχούν 650 παράνομα.

Η ίδια εταιρεία υπολογίζει ότι κάθε χρήστης που «κατεβάζει» μουσική ή ταινίες από το Ιντερνετ το κάνει τουλάχιστον 10 φορές τον μήνα.

Αν και δεν έχει πληγεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, ούτε η βιομηχανία του βιβλίου θα πρέπει να κοιμάται ήσυχη. Το «κλείδωμα» των ψηφιακών εκδόσεων αποτελεί σήμερα το υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο για τους εκδότες, αφού πιθανό «σπάσιμο» του κωδικού θα σημαίνει ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη και δωρεάν διάθεση του βιβλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή