Από την Κατοχή στον Εμφύλιο

Από την Κατοχή στον Εμφύλιο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

28.10.1940

Στρατιωτική επίθεση της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας, η οποία την αποκρούει με μεγάλη επιτυχία. Ουσιαστική έξοδος της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων και έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τη γερμανική εισβολή.

27.4.1941

Μετά την εισβολή της 6ης Απριλίου, οι ναζιστικές δυνάμεις διασπούν τις ελληνικές και συμμαχικές γραμμές άμυνας και στο τέλος του μήνα εισέρχονται στην Αθήνα. Λίγο αργότερα, ακολουθεί και η κατάληψη της Κρήτης, σηματοδοτώντας επισήμως την έναρξη της περιόδου της «τριπλής κατοχής» για τη χώρα μας.

30.5.1941

Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας ανεβαίνουν στην Ακρόπολη και κατεβάζουν τη σημαία με τη σβάστικα. Συμβολική έναρξη της αντίστασης στους κατακτητές. Αμφότεροι καταδικάζονται σε θάνατο.

Φθινόπωρο 1941 – Ανοιξη 1942

Ιδρύονται οι τρεις κύριες αντιστασιακές οργανώσεις: το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) με ένοπλο βραχίονα τον Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (ΕΛΑΣ), ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) και η Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωσις (ΕΚΚΑ), με ένοπλο σκέλος το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων.

25.10.1942

Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, με τη συνδρομή ανδρών των βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων. Επρόκειτο για την εντυπωσιακότερη επιχείρηση της Αντίστασης, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Απρίλιος 1944

Επίθεση του ΕΛΑΣ στο 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων. Ο επικεφαλής του, συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, συλλαμβάνεται και εκτελείται. Την ίδια τύχη είχαν και περίπου 60 αιχμάλωτοι αντάρτες του 5/42 που βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

3.12.1944

Πολυπληθής διαδήλωση του ΕΑΜ εξελίσσεται σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των οπαδών του και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων για την κατάληψη της Αθήνας. Η σύγκρουση διαρκεί πάνω από έναν μήνα και λήγει με την ήττα του ΕΑΜ. Ο δρόμος προς τον Εμφύλιο δεν έχει πλέον επιστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή