Απογραφή ιερέων και προσλήψεις

Απογραφή ιερέων και προσλήψεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα και στα επίσημα στοιχεία των Μητροπόλεων φαίνεται ότι υπάρχουν αποκλίσεις σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ιερέων και γι’ αυτό τον λόγο η Ιερά Σύνοδος ζήτησε να της αποσταλούν νεότερα απογραφικά δεδομένα, ενώ για τη μισθοδοσία και τις συντάξεις κληρικών είχαν προϋπολογιστεί για το 2010 περισσότερα από 310 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο για μισθοδοσία το 2011 προβλέπεται κονδύλι 214 εκατομμυρίων. Τα παραπάνω εντάσσονται στο κλίμα προβληματισμού που επικρατεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει και τους κληρικούς στη ρύθμιση που προβλέπει «μία πρόσληψη στο Δημόσιο για πέντε αποχωρήσεις».

Παρά τις σχετικές διευκρινίσεις πολλοί μητροπολίτες δηλώνουν ανήσυχοι, διαβλέποντας «ανατροπές» στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, ενώ η όποια απόφαση της Ιεραρχίας, η οποία συνέρχεται αύριο, θα αποτελέσει δείκτη και για τη στάση που θα υιοθετήσουν οι Ιεράρχες της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Πατριαρχείο.

«Η Εκκλησία ενόψει της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης δεν μπορεί να είναι διεκδικητική για τα όσα μέχρι σήμερα θεωρούσε κεκτημένα. Αλλά πρέπει να προσεγγίσει το θέμα με διάθεση περισσότερο διαλεκτική, προκειμένου να διαφυλάξει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του εφημεριακού κλήρου ως θρησκευτικών λειτουργών και του ειδικού καθεστώτος βάσει του οποίου υφίσταται και οριοθετεί το επιτελούμενο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο του, το οποίο δεν έχει καμιά διάσταση δημοσιοϋπαλληλικού χαρακτήρος. Ανάλογη ευαισθησία καλείται να επιδείξει και η Ελληνική Πολιτεία, λαμβάνουσα υπόψη την εξυπηρέτηση των εκκλησιαστικών αναγκών κυρίως της υπαίθρου και των μικρών ενοριών των επαρχιών και όχι με βάση τα δεδομένα των ενοριών των αστικών κέντρων» δηλώνει στην «Κ» ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Με αυτή τη θέση φαίνεται να συμφωνούν αρκετοί Ιεράρχες αν και υπενθυμίζουν ότι, βάσει νομολογίας, οι υπηρετούντες στις Ιερές Μητροπόλεις κληρικοί, παρότι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, δεν είναι ούτε «υπάλληλοι του Δημοσίου» ούτε «υπάλληλοι Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου», αλλά θρησκευτικοί λειτουργοί και θα έπρεπε να εξαιρεθούν της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αποτελεί νόμο του Κράτους, οι οργανικές θέσεις των ιερέων είναι 8.000 και των διακόνων 830. Συνολικά σήμερα υπηρετούν περίπου 7.200 κληρικοί, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ακόμα 1.200 υπηρετούν στην Εκκλησία της Κρήτης και στις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου -όπου προβλέπονται ξεχωριστές οργανικές θέσεις- ενώ οι συνταξιούχοι κληρικοί σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται περίπου στους 800.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή Σύνοδο θα διερευνηθεί η δυνατότητα εξαίρεσης των κληρικών από τη γενική ρύθμιση είτε προώθησης μιας ειδικής ρύθμισης που θα αφορά τους θρησκευτικούς λειτουργούς. Στόχος της Ιεραρχίας φαίνεται να είναι αφενός να μην απεμπολήσει όσα η νομολογία έχει αναγνωρίσει στον κλήρο και αφετέρου να διασφαλίσει, με την εφαρμογή του μέτρου, η Εκκλησία να έχει προτεραιότητα και ένα υψηλό -αναλογικά- μερίδιο από την «πίτα» των ετήσιων προσλήψεων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή