Παρέμβαση σωτηρίας σε υποβαθμισμένες περιοχές

Παρέμβαση σωτηρίας σε υποβαθμισμένες περιοχές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόμο – πλαίσιο, για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας σε συνεχώς υποβαθμισμένες περιοχές πρόκειται να παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Φιλόδοξος στόχος είναι η υπέρβαση από τα συνήθη όρια των αισθητικών – πολεοδομικών παρεμβάσεων και η παροχή κινήτρων οικονομικού χαρακτήρα που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, με στόχο να συγκρατηθεί και να τονωθεί ο πληθυσμός και η υγιής οικονομική δραστηριότητα σε μια περιοχή. Πρώτο -πιλοτικό- πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου – πλαισίου θα είναι η περιοχή Γεράνι, πίσω από την Ομόνοια, η οποία πρόσφατα μελετήθηκε εκτενώς χάρη σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα.

Εκτός από το νέο πλαίσιο για τις υποβαθμισμένες περιοχές-γειτονιές, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τα σχέδια για στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάπλαση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής (με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής), ενώ θα ακολουθήσει και η πλατεία Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Ολγας, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

Ετοιμο

Το νέο πλαίσιο είναι έτοιμο και το υπουργείο Περιβάλλοντος περιμένει να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να παρουσιαστεί εν συνόλω μαζί με τις προτάσεις του τελευταίου. «Στις περιοχές που υποβαθμίζονται με ταχείς ρυθμούς, η υφιστάμενη νομοθεσία για τις αναπλάσεις δεν επαρκεί. Δεν θα φέρει αποτέλεσμα απλώς να φτιάξουμε έναν πεζόδρομο και να κάνουμε μια ανάπλαση. Χρειαζόμαστε μια βαθιά αναζωογόνηση», εξηγεί στην «Κ» η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Μαρία Καλτσά. «Ενα πλέγμα δράσεων με κρίσιμες παραμέτρους και κίνητρα που να ενεργοποιούνται άμεσα, ώστε να προκαλέσουν ταχεία μόχλευση του ενδιαφέροντος».

Ποια είναι τα κίνητρα αυτά; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο άξονάς τους αφορά: την επιδότηση του ενοικίου πρώτης κατοικίας, την επιδότηση του τραπεζικού δανεισμού για αγορά κατοικίας ή για μικρές επαγγελματικές δραστηριότητες, τη μείωση ή το πάγωμα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα των δημοτικών φόρων και τελών, τη μείωση του συντελεστή προσδιορισμού του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ακόμα και την παροχή κινήτρων για την ανακατασκευή ή την αναβάθμιση ενός κτιρίου, όπως την ανάληψη μέρους του κόστους από το Δημόσιο.

Αυτή τη φορά, καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία των μέτρων θα παίξει ο ιδιωτικός τομέας. «Δεν μπορεί το κράτος να κάνει θαύματα με ίδιους πόρους σε περίοδο κρίσης», εξηγεί η κ. Καλτσά. «Το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί και με κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά θα βασίζεται στη συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα».

«Ομπρέλα»

Ο νόμος που θα παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά δημιουργεί τη θεσμική «ομπρέλα». «Θα δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τις βαθιά νοσούσες περιοχές, το οποίο θα εξειδικεύεται κατά περίπτωση», λέει η ίδια.

Πρώτο πεδίο εφαρμογής θα είναι η περιοχή Γεράνι -στην Ομόνοια- μια περιοχή με ταχεία και «σκληρή» υποβάθμιση. Στο Γεράνι, η Πολιτεία έχει για πρώτη φορά γνώση του τι πραγματικά συμβαίνει, χάρη σε ένα πιλοτικό ερευνητικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. «Στο Γεράνι μόνο το 3% – 4% των χρήσεων είναι κατοικία. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να φέρουμε κατοίκηση, όχι μόνο από ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες», εξηγεί η κ. Καλτσά. «Το ζήτημα είναι να γίνει μίξη πληθυσμών και επαγγελματικών χρήσεων, ώστε η περιοχή να έχει ζωή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Να δημιουργήσουμε κίνητρα στους πολίτες ώστε να κατοικήσουν εκεί και στους ιδιοκτήτες ώστε να αξιοποιήσουν την περιουσία τους». Εκτός από τα οικονομικά κίνητρα στο Γεράνι, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε κάποια παρέμβαση «πιλότο» λ.χ. στην ανακαίνιση ενός κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή