Βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες

Βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα συμπορεύονται με ένα νόμο και πρακτικές που δεν συνάδουν με τα διεθνή και ευρωπαϊκά κριτήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεών μου στη χώρα διαπίστωσα ότι οι αιτούντες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου. Ομως την πλέον σοβαρή αιτία ανησυχίας αποτελούν οι κίνδυνοι που διατρέχουν όσοι επιστρέφονται από την Ελλάδα σε κράτη όπου ελλοχεύουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η νομοθεσία που πρόσφατα υιοθετήθηκε είναι αξιέπαινη. Είναι ζωτικής σημασίας η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει το ταχύτερο το σχέδιο δράσης, να βελτιώσει τις δομές υποδοχής και τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Είναι επίσης απαραίτητη η ίδρυση περιφερειακών, επαρκώς στελεχωμένων γραφείων ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιδιώξει τη βοήθεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών και διεθνών οργανισμών, προκειμένου να δημιουργήσει ένα δίκαιο, προσβάσιμο και με γοργούς ρυθμούς λειτουργίας σύστημα ασύλου που θα εγγυάται την τήρηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας.

* Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή