Η μεταποίηση παλαιών ρούχων επιστρέφει δυναμικά

Η μεταποίηση παλαιών ρούχων επιστρέφει δυναμικά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταποίηση παλαιών ρούχων είναι μια από τις λύσεις στις οποίες στρέφονται οι καταναλωτές προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο, αν και οι ίδιοι έχουν πληγεί από την κρίση, αποκτούν σταδιακά μια σταθερή πελατεία. Οπως λένε, παλιότεροι πελάτες επιστρέφουν ζητώντας την επιδιόρθωση των «καλών» τους ρούχων, ενώ οι νέοι πελάτες (και νέοι σε ηλικία) απευθύνονται συχνά σε αυτούς με πιο «πρωτοποριακές» ιδέες.

«Τώρα, αυτές τις μέρες που έχει κρύο, έχει δουλειά. Γενικά δουλεύω κυρίως όταν είναι κρύος ο καιρός, γιατί το καλοκαίρι καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος δεν έχει ανάγκη και από πολλά ρούχα». Ο κ. Φώτης Καραντάς, που διατηρεί εργαστήριο για μεταποίηση ρούχων στη Ν. Φιλαδέλφεια τα τελευταία 15 χρόνια, μας λέει ότι η δουλειά είχε μειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο η ίδια η κρίση οδηγεί ξανά τους ανθρώπους στις υπηρεσίες του.

Κυρίως άντρες

«Ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει καινούργια ρούχα, ιδίως τα πιο καλά, όπως παλτό, σακάκια, κοστούμια. Γι’ αυτό μάλλον οι περισσότεροι από τους πελάτες μου είναι άντρες», σχολιάζει ο κ. Καραντάς. Οπως περιγράφει ο ίδιος, η κρίση έγινε αισθητή στην επιχείρησή του: «Εχω ρούχα τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Ενδεχομένως να μην έχουν τα χρήματα για να τα παραλάβουν ή απλώς δεν το θεωρούν πια και τόσο απαραίτητο».

Χειρότερη είναι η κατάσταση που παρουσιάζει μια συνάδελφος του κ. Καραντά από τη Θεσσαλονίκη: «Εμείς, όπως και τα περισσότερα καταστήματα, δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε. Η δουλειά έχει μειωθεί αισθητά και οι πελάτες δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν ακόμα και μικρά ποσά», ισχυρίζεται η κ. Μαρία Κομβόκη. Στην ερώτησή μας, αν υπάρχουν τεφτέρια στις επιδιορθώσεις των ρούχων, η ίδια, χωρίς πολλή σκέψη, απαντά: «Φυσικά και υπάρχουν. Για ποσά από 5 μέχρι και 20 ευρώ που είναι συνήθως το κόστος της δουλειάς μου, υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο», σημειώνει.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν και οι δύο επαγγελματίες, το κοινό που στρέφεται στις επιδιορθώσεις ρούχων γίνεται σταθερό και σταδιακά αυξάνεται. «Επίσης, ξέρετε, για τους νέους είναι και μόδα πια το να μεταποιούν τα ρούχα τους» σημειώνει η κ. Κομβόκη.

«Ο καθένας νομίζω ότι έχει πάρα πολλά ρούχα στη ντουλάπα του, τα οποία δεν έχει φορέσει παρά ελάχιστες φορές. Εδώ και ένα χρόνο ξαναφτιάχνω τα παλιά μου ρούχα σε ένα κατάστημα της περιοχής. Δεν αγοράζω παρά ελάχιστα καινούργια ρούχα τους τελευταίους μήνες. Τα περισσότερα που χρησιμοποιώ είναι μεταποιημένα. Παρ’ όλα αυτά, κανένας δεν κατάλαβε ότι αυτά που φοράω είναι παλιά. Ενας καλός τεχνίτης μπορεί να κάνει θαύματα. Επιπλέον εξοικονομώ αρκετά χρήματα», μας λέει η Βέρα Σχοινά, που δηλώνει φανατική της μεταποίησης ρούχων. Σύμφωνα με την ίδια, μικρά καταστήματα μεταποίησης ρούχων υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά και εκτός από τις υπηρεσίες τους -συνήθως- προσφέρουν και καλό ελληνικό καφέ και… τα νέα της γειτονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή