Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να εξαιρεθούν πρόεδρος και μέλη

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να εξαιρεθούν πρόεδρος και μέλη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων, εν μέσω έντονης αμφισβήτησης της ακεραιότητας των μελών του δικαστηρίου από τους κατηγορούμενους, εξελίσσεται στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη των φερόμενων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Τέσσερις εκ των εννέα συνολικά κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αφού διόρισαν εκ νέου τους συνηγόρους της επιλογής τους, υπέβαλαν αίτημα εξαίρεσης σε βάρος των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της σύνθεσης αποδίδοντάς τους μεροληπτική στάση.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που ανέπτυξαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Μ. Γιόσπα, Ε. Ράλλη, Ν. Βογιατζάκη και του Αλ. Μητρούσια, ο οποίος χθες παρέστη στη διαδικασία, αιτία για την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης ήταν η απόρριψη των αιτημάτων τους για φωνοληπτική τήρηση των πρακτικών, αλλά και η παρακράτηση των ταυτοτήτων από αστυνομικούς κατά την είσοδο των πολιτών στο δικαστήριο.

Η επισήμανση ότι ζητείται η εξαίρεση και των αναπληρωματικών μελών του δικαστηρίου προκάλεσε την έκπληξη του αναπληρωτή προέδρου κ. Χαρ. Μπίρμπου, ο οποίος διερωτήθη μεγαλοφώνως «Εμείς τι κάναμε; Δεν μιλήσαμε καν», διαχωρίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο διακριτικά τη θέση του από τις αποφάσεις της τακτικής σύνθεσης.

«Στις δίκες αυτές τακτικά και αναπληρωματικά μέλη είναι το ίδιο. Συμμετέχετε στις συσκέψεις» απάντησε ο συνήγορος του Α. Μητρούσια κ. Κ. Παπαδάκης που ανέπτυξε το αίτημα εξαίρεσης. «Οχι δεν συμμετέχουμε. Είμαστε εδώ μόνο αν υπάρξει κώλυμα», αντέτεινε ο κ. Μπίρμπος. «Είστε παρόντες, όπως και οι τακτικοί δικαστές. Θεωρώ ότι συμβάλλεται στην εξέλιξη της διαδικασίας», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Γιόσπα, Ράλλη, Βογιατζάκη και Μητρούσια στηλίτευσαν τις αποφάσεις του δικαστηρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «άλλα λέει το πρωί και άλλα το μεσημέρι», ενώ οι ίδιοι έκαναν λόγο για «εκτροπές» και «δικονομικές παραβάσεις» καθώς και για «ανεπίτρεπτη αλληλεπίδραση του δικαστηρίου με τη δικαστική εξουσία».

Η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου θα κριθεί την ερχόμενη Τρίτη από άλλη σύνθεση, ενώ οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η διαδικασία αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ του κ. Απ. Κακλαμάνη και του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε να υπάρχει δημοσιότητα στη δίκη, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που τηρούνται. «Δεν πρέπει να περάσει σε παιδιά 20 χρόνων ότι το κράτος απειλεί τα ατομικά τους δικαιώματα. Να μην ανάβουμε το σπίρτο όταν υπάρχει εκρηκτική ύλη στην κοινωνία». «Δεν γνωρίζω να παραβιάζονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Δεν υποδεικνύει ο υπουργός τι θα κάνει η Δικαιοσύνη» απάντησε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κάθε νεαρός να αποκαλεί την πρόεδρο δικαστηρίου ξεφτιλισμένη».

Οι συνήγοροι της Μέγερ

Τις συνθήκες υπό τις οποίες προφυλακίστηκε η 27χρονη Γερμανίδα Φαίη Μαρί Μέγερ που κατηγορείται για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς» κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου οι συνήγοροί της κ. Μαρίνα Δαλιάνη και κ. Χάρης Λαδής. Οπως είπαν, σε βάρος της έχει σχηματιστεί μια «κενή περιεχομένου δικογραφία» με «υλικό ανεπίδεκτο λογικής και δικαστικής εκτίμησης», ενώ χαρακτήρισαν το βούλευμα «μνημείο έλλειψης αιτιολογίας».

Οι συνήγοροι προτίθενται άμεσα να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης της 27χρονης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή