Αγριες συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ στην Κερατέα

Αγριες συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ στην Κερατέα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρυθμη παρέμενε έως αργά χθες τη νύχτα η κατάσταση στην περιοχή της Κερατέας. Διάσπαρτες ομάδες ατόμων πρωταγωνιστούσαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα σε χωράφια, δίχως κανείς να μπορεί να προδικάσει την έκβαση των επεισοδίων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, εν μέρει επετεύχθη ο στόχος των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο σημείο, ο οποίος ήταν να διατηρήσουν ανοιχτά και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Λαυρίου και να αποτρέψουν τυχόν νέα απόπειρα των κατοίκων να φράξουν το δρόμο με μπάζα. Σκαπτικά μηχανήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ απέσυραν τα μπάζα από το ρεύμα της λεωφόρου Λαυρίου προς Λαύριο το απόγευμα, ενώ αργά το βράδυ «άνοιξε» και το αντίθετο ρεύμα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, συνελήφθη ένα άτομο που πετούσε αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τέσσερις αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο 401 νοσοκομείο με εγκαύματα.

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν χθες νωρίς το πρωί, όταν άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στο μηχάνημα που έφτασε για να καθαρίσει τον δρόμο προκειμένου να παραδοθεί στην κυκλοφορία. Ωστόσο, μετά τις δύο το μεσημέρι έφτασαν και άλλα σκαπτικά μηχανήματα με συνοδεία των ΜΑΤ, τα οποία ξεκίνησαν τον καθαρισμό της λεωφόρου, που είχε κλείσει με μπάζα που είχαν ρίξει ομάδες ατόμων την προηγούμενη ημέρα.

Μολότοφ και χημικά

Μέχρι νωρίς το απόγευμα, τα συνεργεία είχαν προλάβει να καθαρίσουν τον δρόμο μόνο προς τη μία κατεύθυνση, ενώ οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν παρά αργά το βράδυ, εξαιτίας των συμπλοκών μεταξύ αστυνομίας και ομάδων κατοίκων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι κάτοικοι, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν αρκετοί έφηβοι, αλλά και γυναίκες και ηλικιωμένοι, πετούσαν πέτρες, βόμβες μολότοφ ακόμα και γκαζάκια στους αστυνομικούς, οι οποίοι από την πλευρά τους έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων.

Λίγο πριν από τις επτά το απόγευμα, οι κάτοικοι «υποχώρησαν» μέσα στην πόλη και καλούσαν μέσα από τα μεγάφωνα για συγκέντρωση στο κυριότερο μπλόκο, επί της Λ. Λαυρίου στο ύψος του ΒΙΟΠΑ, σημείο που παραμένει αποκλεισμένο για πάνω από 110 ημέρες. Αλλεπάλληλες συσκέψεις ανώτατων αξιωματικών της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν χθες, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στρατηγική της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, οι σκηνές που εξελίσσονταν σηματοδοτούν την κρισιμότητα όσο και το ανεξέλεγκτο της κατάστασης. Ενας κάτοικος είχε βγει στο μπαλκόνι του και φώναζε ότι τα παιδιά του δεν μπορούν να πάνε στο φροντιστήριο, μια γυναίκα λιποθύμησε από τα χημικά, αρκετά άτομα τραυματίστηκαν. Οι ήπιες φωνές σκεπάστηκαν από το πολεμικό κλίμα. «Δεν υπάρχει πολιτική για την επίλυση της κρίσης, αλλά δεν μπορούμε πια να μιλάμε γιατί έχουν επικρατήσει οι πιο ακραίες φωνές», μας έλεγαν κάτοικοι καθώς και παράγοντες της Κερατέας. Ακόμα και παράγοντες της δημοτικής αρχής, αντιλαμβανόμενοι την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, προσπάθησαν να κατευνάσουν το κλίμα ζητώντας από τους κατοίκους να μη συμμετάσχουν στα επεισόδια και να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Εκπροσωπώντας την τοπική αρχή, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Β. Θηβαίος τόνισε χθες στην «Κ»: «Είμαστε φιλήσυχοι πολίτες και δεν έχουμε καμία διάθεση να συγκρουόμαστε με τα ΜΑΤ. Εχουμε προτείνει μια σύννομη και βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των δικών μας απορριμμάτων, αλλά η Πολιτεία έχει επιλέξει να μας έχει απέναντι», ανέφερε. «Στην Κερατέα υπερασπίζουμε τη νομιμότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει τα ΜΑΤ και τα μηχανήματα άμεσα και να καταλάβει ότι τα ΧΥΤΑ δεν θα γίνουν», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή εξήγησε ότι το έργο που προβλέπεται να γίνει στην Κερατέα περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων, καθώς επίσης μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Αντίστοιχα έργα προβλέπονται και στο Γραμματικό, ενώ μία ακόμα μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου οργανικού προβλέπεται να κατασκευαστεί και στη Φυλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή