Αδιέξοδα στη διαχείριση απορριμμάτων

Αδιέξοδα στη διαχείριση απορριμμάτων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολεμικές εικόνες στην Κερατέα, με αφορμή τον σχεδιασμό της δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην περιοχή, αλλά και οι συνεχείς «δυσκολίες» στη διαδικασία της αποκομιδής και της καθαριότητας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, οδηγούν σ’ ένα άνευ προηγουμένου και πολλές φορές επικίνδυνο αδιέξοδο, που πηγαίνει τη χώρα πολλά βήματα πίσω. Χθες στην Κερατέα για άλλη μια φορά στήθηκε σκηνικό σύγκρουσης, με τους κατοίκους της περιοχής να επιτίθενται με μολότοφ και γκαζάκια στις αστυνομικές δυνάμεις, που επιτηρούσαν την προσπάθεια διάνοιξης της αποκλεισμένης λεωφόρου Λαυρίου, όπου ομάδες ατόμων έριξαν μπάζα πριν από δύο ημέρες.

Στο μεταξύ, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να «πνίγεται» στα σκουπίδια εδώ και δύο εβδομάδες λόγω «λευκής απεργίας» των εργαζομένων στην Καθαριότητα. Και η Αθήνα αντιμετωπίζει το δικό της αδιέξοδο στην καθαριότητα με τους συμβασιούχους που αρνούνται να εγκαταλείψουν το δημαρχείο, εμμένοντας για δεύτερη εβδομάδα στην κατάληψη ως μορφή πίεσης.

Παράλληλα, ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει κατά διαστήματα, κάθε φορά που οι εργαζόμενοι αντιδρούν επειδή αισθάνονται απροστάτευτοι από τα περιστατικά βίας από αθίγγανους, τα οποία αυξάνονται καθημερινά.

Η κατάσταση στην Κερατέα τέθηκε για άλλη μια φορά εκτός ελέγχου χθες, με άγριες συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και κατοίκων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 αστυνομικών και τη σύλληψη τουλάχιστον ενός ατόμου.

Στο μεταξύ, στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Καθαριότητας αρνούνται να εργαστούν, επικαλούμενοι «κούραση» και «αδυναμία» να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Στο θέμα έχει παρέμβει και η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών. Και ενώ η μάχη για την αποκομιδή γίνεται μετ’ εμποδίων και με τη συνδρομή απορριμματοφόρων που ανήκουν σε ιδιώτες, την ίδια στιγμή σύμβουλοι δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης έσπευσαν να κατηγορήσουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, για απόπειρα ιδιωτικοποίησης του τομέα Καθαριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή