Μονόδρομος το «γρηγορόσημο» στις δημόσιες υπηρεσίες

Μονόδρομος το «γρηγορόσημο» στις δημόσιες υπηρεσίες

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφθορά είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας. Μία διαπίστωση, που σχεδόν όλοι υιοθετούμε. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι, ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, οι περισσότεροι Ελληνες δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι πραγματικά διατεθειμένη να καταπολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς.

Αλλωστε, οι ίδιοι θεωρούν ότι το φαινόμενο της διαφθοράς στους βουλευτές είναι διαδεδομένο. Τι προτείνουν; Βαριές ποινές για τους διεφθαρμένους υπαλλήλους.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, που πραγματοποίησε το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τη διαφθορά στην Ελλάδα σήμερα. Ειδικότερα, από την έρευνα, επιστημονικός υπεύθυνος της οποίας είναι ο πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής κ. Επαμεινώνδας Πανάς, προκύπτουν τα ακόλουθα:

– Ενας στους τρεις (το 33,5% στην Αττική και το 36,3% στην Κεντρική Μακεδονία) θεωρεί τη διαφθορά το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας. Ακολουθεί η ανεργία.

– Οι 8 στους 10 όταν σκέφτονται τη λέξη «διαφθορά» τα τελευταία χρόνια, δήλωσαν ότι τους έρχονται στο νου υποθέσεις όπως του Βατοπεδίου, της Siemens και του Χρηματιστηρίου.

– Περισσότεροι από 8 στους 10 δεν πιστεύουν ότι τελικά θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα.

– Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν είναι ηθικά λάθος να δίνει κάποιος χρήματα ή δώρα σε δημόσιους λειτουργούς για να καταφέρει να βρει το δίκιο του, εάν είναι αυτός ο μόνος τρόπος να πετύχει αυτό που θέλει.

– Αλλωστε, το 45% πιστεύει ότι μόνος σίγουρος τρόπος να διευθετήσει θέματα σε σχέση με το κράτος είναι να πληρώσει κάποια επιπλέον χρήματα.

– Η πλειονότητα θεωρεί ότι υπεύθυνοι για τη διαφθορά είναι εξίσου η κυβέρνηση και οι πολίτες. Επίσης, περίπου οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι το φαινόμενο της διαφθοράς στους βουλευτές είναι διαδεδομένο.

– Περίπου οι 8 στους 10 θεωρούν ότι βαρύτερες ποινές στους διεφθαρμένους υπαλλήλους θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή