Απόβαση εφοριακών στο Αγιον Ορος αναστατώνει τους μοναχούς

Απόβαση εφοριακών στο Αγιον Ορος αναστατώνει τους μοναχούς

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κραυγή αγωνίας εκπέμπει η αγιορείτικη κοινωνία, αισθανόμενη ότι παραβιάζονται από την πολιτεία προνόμιά της, κατοχυρωμένα από το αυτοδιοίκητο καθεστώς και, καθώς η εφορία «αποβιβάστηκε» στο λιμανάκι της Δάφνης για να εισπράξει φόρους, στρέφεται προς αναζήτηση υποστήριξης στη Μόσχα και τους ηγέτες των άλλων ορθόδοξων χωρών που έχουν μοναστήρια στον Αθω!

Σε επιστολή της Διπλής Ιεράς Σύναξης (μετέχουν οι εκπρόσωποι και οι ηγούμενοι των μοναστηριών) προς τον πρωθυπουργό, το ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας διαμαρτύρεται για «την πρωτοφανή απαξίωσιν διά της οποίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται η υπερχιλιετής Αθωνική Πολιτεία, κατά τρόπο όλως απάδοντα εις την ιστορικήν, πνευματικήν και κοινωνικήν θέσιν του Αγίου Ορους παγκοσμίως».

Ιδιότυπη «καραντίνα»

Οι μοναχοί διαμαρτύρονται ότι μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Βατοπεδίου, η πολιτεία έθεσε, αδίκως όπως υποστηρίζουν, σε ιδιότυπη «καραντίνα» το Αγιον Ορος, που έκτοτε πληρώνει τις διαπλεκόμενες πολιτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες του ηγούμενου Εφραίμ και των συνεργατών του. Ως συνέπεια της απαξίωσης, τονίζουν, πάγωσαν, με κίνδυνο να χαθούν οριστικά, κονδύλια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ για έργα υποδομής, αναστήλωσης μοναστηριών, φωτοβολταϊκά τόξα κ.ά. ενώ δεν έχουν καταβληθεί οι κοινοτικές ενισχύσεις για τα εκτός Αγίου Ορους οικοπάρκα της Αθωνικής Πολιτείας.

Ρουβίκωνας, όμως, είναι για τους Αγιορείτες το αυτοδιοίκητο της μοναστικής κοινωνίας και θεωρούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τον διαβεί με τη φορολόγηση των εκτός Αθω ακινήτων της. Πρόκειται για φόρο ύψους 20% που θεσπίστηκε στα έσοδα των μοναστηριών, που προέρχονται κυρίως από τα ενοίκια που εισπράττουν από εκτάσεις, διαμερίσματα, καταστήματα κ.ά., από τα οποία καλύπτουν τα έξοδα της συντήρησης των μονών και της φιλοξενίας των χιλιάδων προσκυνητών. Εως την ψήφιση του νόμου, Αγιορείτες κατέβαλλαν στο κράτος μόνο το χαρτόσημο, όμως τα πρώτα ειδοποιητήρια της εφορίας για την καταβολή φόρων έφτασαν στις Καρυές με ορατό το ενδεχόμενο εάν δεν πληρωθούν να ακολουθήσουν πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις εις βάρος των εξουσιοδοτημένων από τις μονές διαχειριστών.

Οφειλές από το ’20

Οι μοναχοί θεωρούν ότι η πολιτεία «οφείλει στο Αγιον Ορος», καθώς όπως λένε, τους έδωσε μόνο ψίχουλα έναντι όσων τους είχε υποσχεθεί για τις εκτάσεις 1.200.000 στρεμμάτων που η Αθωνική Πολιτεία έθεσε στη διάθεσή της κατά τη δεκαετία του ’20 για τις ανάγκες των ακτημόνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία. «Ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει τελωνειακά και φορολογικά προνόμια για το Αγιον Ορος, τα οποία η πολιτεία επιχειρεί να αφαιρέσει. Ετσι όμως παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του Αγίου Ορους και αυτό για μας είναι ζήτημα αρχής», ανέφερε στην «Κ» αγιορείτικη πηγή ενώ, σε υψηλούς τόνους, η Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας σημειώνει στην επιστολή της ότι «αυτό που συντελείται σήμερον επιχειρείται διά πρώτην φοράν υπό της ελληνικής πολιτείας από της ψηφίσεως του Καταστατικού Χάρτη το 1926».

Οι Αγιορείτες εμφανίζονται αποφασισμένοι όχι μόνο να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά και να ζητήσουν τη συμπαράσταση των χωρών με θρησκευτική παρουσία στον Αθω, δηλαδή της Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ουκρανίας, Ρουμανίας και Κύπρου, που υπό μίαν έννοια θεωρούνται και οιονεί «εγγυητές» της τήρησης του Καταστατικού Χάρτη.

«Θα τους καλέσουμε να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική πολιτεία για την αυστηρή τήρηση του αυτοδιοίκητου», πρόσθεσε η ίδια πηγή και ανέφερε μια ανάλογη έκκληση που είχε γίνει προς τη Σοβιετική Ενωση από τους Αγιορείτες κατά τη δικτατορία. «Το 1967 με τον αναγκαστικό νόμο 124 η χούντα επιχείρησε να παραβιάσει το αυτοδιοίκητο, τοποθετώντας επίτροπο και σχεδιάζοντας να συγκεντρώσει όλους τους μοναχούς στη Μεγίστη Λαύρα για να μετατρέψει τα άλλα μοναστήρια σε τουριστική ατραξιόν. Η Ιερά Κοινότητα ζήτησε τότε τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης που, αν και κομμουνιστική, παρενέβη και το αυτοδιοίκητο γλίτωσε».

Στα άκρα οι σχέσεις

Τώρα, με αφορμή (κυρίως) το φορολογικό, οι σχέσεις πολιτείας και αγειορείτικης κοινωνίας δείχνουν να οδηγούνται στα άκρα. Οι μοναχοί εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι εξακολουθούν να πληρώνουν την υπόθεση του Βατοπεδίου και μιλούν για παραλογισμό της πολιτείας, που τους τιμωρεί διά της «συλλογικής ευθύνης», στάση που χαρακτηρίζουν «λίαν επικίνδυνον διά την απρόσκοπτον συνέχισιν της πορείας αυτού (σ.σ.: Αγίου Ορους) εις το μέλλον». Αναφέρουν μάλιστα ότι η διυπουργική επιτροπή που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση για την προώθηση των αγιορείτικων θεμάτων συνήλθε για πρώτη και τελευταία φορά τον περασμένο Οκτώβριο, μολονότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα που περιμένουν άμεσα λύση.

Δεν υπερβάλλουν, σε κάθε περίπτωση, οι Αγιορείτες όταν μιλούν για απομόνωσή τους από την πολιτεία και ενδεικτικό, όπως λένε, επ’ αυτού είναι το γεγονός ότι υπουργοί ή κρατικοί αξιωματούχοι αποπέμπουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» όποια υπόθεση αφορώσα το Αγιον Ορος φτάσει στα χέρια τους και απαιτεί υπογραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή