Αστυνομικοί ζητούν να φύγουν από την Κερατέα

Αστυνομικοί ζητούν να φύγουν από την Κερατέα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στην Κερατέα, το απρόβλεπτο και οι κίνδυνοι για τα χειρότερα παραμονεύουν, ενώ αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δεν αποκλείεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να υπάρξει κίνηση ανυπακοής των υπηρετούντων στα ΜΑΤ! Στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για απομάκρυνση των αστυνομικών υπηρεσιών (αστυνομικό τμήμα, Διεύθυνση Διαβατηρίων) που λειτουργούν στην περιοχή γιατί «προέχει η προστασία των συναδέλφων που υπηρετούν στην Κερατέα», τόνιζε στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ, πηγές από τα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας αφήνουν να εννοηθεί, μιλώντας στην «Κ», ότι σε πολιτικό επίπεδο εξελίσσονται διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο. «Ο σχεδιασμός γίνεται σε άλλο επίπεδο, πολιτικό», υποστήριξε πηγή του αρχηγείου της αστυνομίας. Διαφορετικά μηνύματα όμως μεταδίδονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Η συνεννόηση πρέπει να γίνει ανάμεσα στους κατοίκους και τα αρμόδια υπουργεία», ήταν το σχόλιο κορυφαίου στελέχους της Κατεχάκη, εμμένοντας στην άποψη ότι το ζήτημα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Ανοιχτό παρέμενε το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Κ. Λεβαντή με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, παρουσία του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου.

Στον απόηχο της επίθεσης με βόμβες μολότοφ στο σπίτι ζεύγους αστυνομικών, νύχτα Πέμπτης, ανώτεροι αξιωματικοί αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει περιστατικά προπηλακισμού αστυνομικών που είτε διαμένουν είτε υπηρετούν στην Κερατέα. Το πιο χαρακτηριστικό περιστατικό είχε θύμα τον διοικητή Τροχαίας Κερατέας, ο οποίος -σύμφωνα με μαρτυρίες- δέχθηκε φραστική επίθεση από κατοίκους της περιοχής, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν εναντίον του με διάθεση χειροδικίας. Στο γραφείο του επικεφαλής της ΓΑΔΑ, υποστράτηγου Γιάννη Λιούκα, δεν έχουν φτάσει αιτήσεις μεταθέσεων αστυνομικών που υπηρετούν στην Κερατέα (όπως φημολογείται), ωστόσο εκπρόσωποι των εργαζομένων μεταφέρουν στην «Κ» την πίεση που ασκείται από ενστόλους προκειμένου να μετατεθούν εκτός Κερατέας. Παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις δηλώνουν πλέον ανήμποροι να ελέγξουν τα έκτροπα. «Οι άνθρωποι δεν ελέγχονται. Ούτε η δημοτική αρχή ούτε και κανένας άλλος μπορούν να εγγυηθούν για το πώς θα συμπεριφερθούν», παραδέχθηκε στην «Κ» στέλεχος της δημοτικής αρχής.

Χιλιάδες μολότοφ

Στην πόλη των 15.000 κατοίκων, περίπου 1.000-1.500 άτομα συμμετέχουν καθημερινά στις κινητοποιήσεις. Μεταξύ αυτών εκτιμάται ότι συγκαταλέγονται και άτομα που μεταβαίνουν στην Κερατέα από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Κορυφαίο στέλεχος της ΓΑΔΑ σημείωσε στην «Κ» ότι στα εκτεταμένα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης «συμμετείχαν ενεργά περίπου 1.200 άτομα τα οποία εκτόξευσαν χιλιάδες βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών»!

Οπως αναφέρουν αστυνομικοί των ΜΑΤ, καθημερινά στην Κερατέα εκτελούν (και στις τέσσερις βάρδιες) υπηρεσία 8 από τις συνολικά 20 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, δύο ομάδες ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) καθώς και αστυνομικοί από τις υπηρεσίες της νοτιοανατολικής Αττικής. Περιγράφοντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν, αστυνομικοί των ΜΑΤ μιλούν για επιθέσεις με γκαζάκια και δυναμίτη εναντίον τους, για τραυματίες από μπουλόνια ή με εγκαύματα στα χέρια και περισσότερες από ώρες συνεχών μαχών σε κάθε βάρδια! «Στην αρχή εμφανίζονται στο οδόστρωμα κοντά μας ηλικιωμένοι που περπατούν ειρηνικά και καταγράφουν τις θέσεις μας. Στη συνέχεια ακολουθούν επιθέσεις από χωριστές ομάδες των δέκα ατόμων. Εχουμε δυσκολία να επιχειρήσουμε στην περιοχή. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε οργανωμένο όχλο», ομολογούν στην «Κ» αστυνομικοί των ΜΑΤ.

Διώξεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δικογραφία με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, που σχηματίστηκε σε βάρος ατόμων που έχουν μετάσχει σε επεισόδια στην περιοχή της Κερατέας. Η έρευνα έγινε κατόπιν παραγγελίας της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένης Ράικου, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου. Τότε είχαν υπάρξει καταγγελίες για χρήση κυνηγετικών όπλων από κατοίκους, ενώ σε κράνη αστυνομικών είχαν βρεθεί σκάγια. Η υπόθεση ανετέθη στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, το οποίο κατά πληροφορίες πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ολοκλήρωσε την έρευνα διαβιβάζοντας τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Ανώτατοι αξιωματικοί διατύπωσαν στην «Κ» την εκτίμηση ότι τα στοιχεία που προέκυψαν επαρκούν για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή