Γιαούρτια, ύβρεις, αποδοκιμασίες, επιθέσεις…

Γιαούρτια, ύβρεις, αποδοκιμασίες, επιθέσεις…

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν φαύλο κύκλο βίας έχει εισέλθει η ελληνική κοινωνία, με την οικονομική κρίση να μοιάζει με το φιτίλι, κι αυτό που ξεκίνησε σαν μια πηγαία εκδήλωση αγανάκτησης για τα οικονομικά μέτρα και αποδοκιμασίας πολιτικών σε δημόσιες εμφανίσεις τους έχει εξελιχθεί σε μια ιδιότυπη, υπόκωφη «εξέγερση», συχνά «τυφλή», με πολλές αφετηρίες, κατά την οποία όλοι στρέφονται εναντίον όλων. Και με την ύφεση να βαθαίνει, όλοι αναρωτιούνται και φοβούνται εάν έπονται χειρότερα.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όλοι «κολλήσαμε» στις οθόνες μας για να παρακολουθήσουμε το βίντεο της επίθεσης εναντίον του νομπελίστα βιολόγου Τζέιμς Γουότσον σε auditorium του Πανεπιστημίου Πάτρας. Οπως και οι δεκάδες παριστάμενοι στην εκδήλωση, στην οποία ο Αμερικανός καθηγητής ήταν ο κεντρικός ομιλητής, παγώσαμε βλέποντας έναν κουκουλοφόρο να κινείται απειλητικά εναντίον του δρος Γουότσον (μετείχε στην ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε τη δομή του DNA το 1953). Η ομάδα των διαδηλωτών, που διαμαρτυρόταν για παλαιότερες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του περί «κατώτερης νοημοσύνης» των μαύρων, είχε εισέλθει στον χώρο πετώντας φέιγ βολάν, αποδοκιμαζόμενη από το κοινό. Παρ’ ολίγον η κατάσταση να έβγαινε εκτός ελέγχου όταν κάποιος ανέβηκε στη σκηνή κατευθυνόμενος προς το πόντιουμ όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν ο νομπελίστας. Με την παρέμβαση άλλων καθηγητών, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, ωστόσο οι θλιβερές εικόνες έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου.

Την ίδια ημέρα, επίθεση δεχόταν κι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του ΠΑΣΟΚ στο Α΄ ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, στην αίθουσα εισέβαλαν περίπου 15 άτομα τα οποία πέταξαν αυγά και μπογιές εναντίον των συγκεντρωμένων. Ακολούθησε μικροσυμπλοκή κατά την οποία τραυματίστηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αγίων Αναργύρων κ. Πολύδωρος Πελέκας και ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας κ. Δ. Κωνσταντόπουλος. Η εκδήλωση πάντως συνεχίστηκε κανονικά, καθώς, όπως δήλωσε αργότερα ο κ. Λοβέρδος, «κανείς δεν θα μας εμποδίσει να κάνουμε το καθήκον μας».

Το γνωστότερο σχετικό επεισόδιο πάντως είναι αναμφισβήτητα η επίθεση εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στις 17 Μαρτίου, σε ταβέρνα στα Καλύβια. Φωνάζοντας «δεν τα φάγαμε μαζί» και άλλα συνθήματα, ομάδα εξαγριωμένων κατοίκων της Κερατέας εκτόξευσε γιαούρτια εναντίον του κ. Παγκάλου, ο οποίος φυγαδεύθηκε από την προσωπική του φρουρά στα ενδότερα της ταβέρνας, ενώ άμεση ήταν η εμφάνιση διμοιρίας των ΜΑΤ. Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες μετά το περιβόητο επεισόδιο του Παρισιού, όταν Ελληνες φοιτητές κατάφεραν να ακυρώσουν εκδήλωση για την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, προσκεκλημένος στην οποία ήταν και ο κ. Πάγκαλος. Με αφορμή την υπόθεση των μεταναστών, οι φοιτητές εξαπέλυσαν έντονη φραστική επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος αποχώρησε.

Τον τρόμο πάντως που επικράτησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν βιώσει και πολλοί Ελληνες πανεπιστημιακοί. Η πλέον πρόσφατη περίπτωση που έχει καταγραφεί (ως γνωστόν αυτές οι επιθέσεις δεν περιλαμβάνονται στο αστυνομικό δελτίο) συνέβη στις 30 Μαρτίου το βράδυ στα Χανιά. Τέσσερις άγνωστοι που είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα πέταξαν αυγά και γιαούρτια στον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη, εκτοξεύοντας χυδαίες φράσεις και απειλές λόγω των θέσεων που ο πανεπιστημιακός έχει πάρει υπέρ των αλλαγών στα πανεπιστήμια. Το προηγούμενο επίσημα καταγεγραμμένο περιστατικό έλαβε χώρα στις 21 Δεκεμβρίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θύμα τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων του ιδρύματος κ. Ιωάννη Κατσουλάκο.

Το έδαφος ωστόσο λειαίνεται εδώ και καιρό. Με γιαούρτια και ύβρεις έχουν επιτεθεί πολίτες και στον Απόστολο Κακλαμάνη, αλλά και στον Αλέκο Αλαβάνο στον Αγιο Παντελεήμονα, ενώ κανείς δεν ξεχνά την πιο βίαιη επίθεση, αυτή εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Αθήνας. Κοινή συνισταμένη σε όλες τις περιπτώσεις, οι αλληλοκατηγορίες που ακολουθούν μεταξύ των κομμάτων για το «ποιος φταίει» και «ποιοι υποθάλπουν» τα κρούσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή