Εικόνα ανομίας, βίας και ατιμωρησίας

Εικόνα ανομίας, βίας και ατιμωρησίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα της ανομίας αλλά και των κρουσμάτων βίας που ολοένα και πληθαίνουν στη χώρα απασχολούν πλέον εντονότατα την κυβέρνηση, με ουκ ολίγους υπουργούς να παραδέχονται ότι αν «εδώ και τώρα δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, η κατάσταση θα ξεφύγει πολύ σύντομα από κάθε έλεγχο». Είναι ενδεικτικό ότι το όλο πρόβλημα έχει ήδη τεθεί σε «κλειστές συσκέψεις» στο Μαξίμου, καθώς και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η ανοχή που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές και η αλληλοεπίρριψη των ευθυνών εκ μέρους των εμπλεκόμενων ανά περίπτωση υπουργών, εκπέμπουν μια εικόνα πλήρους ακυβερνησίας με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Στο επίκεντρο των συζητήσεων δεν βρίσκεται μόνον το πρωτοφανές παράδειγμα της «απείθαρχης» Κερατέας. Μόνον τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν ανήκουστα περιστατικά. Η κλοπή εγγράφων μέσα στη ΔΕΗ ενώ γινόταν δικαστικός έλεγχος, η παραδοχή του υπουργείου Παιδείας ότι δεν εγκαθιστά ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σχολεία γιατί άγνωστοι τους κλέβουν, ο «εντοπισμός» γιατρών στο «Αλεξάνδρα» που αρνούνταν να εργαστούν επικαλούμενοι ψευδώς ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, είναι μερικά μόνον από τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας που επιβεβαιώνουν μια αίσθηση πλήρους ατιμωρησίας των πάσης φύσεως «ενόχων».

Και κοντά σε αυτά, το περιβόητο κίνημα «δεν πληρώνω» που έχει πια «νομιμοποιηθεί» μπροστά στην απροθυμία της αστυνομίας να συλλάβει όσους επιβάλλουν στους οδηγούς να διέρχονται δωρεάν από τα διόδια, και βέβαια οι, σχεδόν καθημερινά, προπηλακισμοί ακόμη και υπουργών (με τελευταίο τον Α. Λοβέρδο) χωρίς να έχει καταγραφεί μία -έστω- σύλληψη των προκαλούντων τα επεισόδια.

Αρκετοί υπουργοί φωτογραφίζουν ως «κεντρικό ένοχο» της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει ακόμη συλλάβει καν τους «φωτογραφημένους» δράστες επιθέσεων όπως αυτής στον κ. Κ. Χατζηδάκη. Καταλογίζεται μάλιστα και συγκεκριμένα στον κ. Παπουτσή ότι έχει «ξεχάσει» πως είναι προϊστάμενος της Αστυνομίας, για να προστατεύσει την πολιτική του εικόνα.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο κ. Χρ. Παπουτσής αφενός έχει κληθεί μόνος να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο και αφετέρου οι συνεργάτες του υπονοούν ότι δεν διαθέτει την εντολή από το Μαξίμου να κάνει τη δουλειά του, όπως θα επιθυμούσε. Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι το πρόβλημα εκκινεί πρωτίστως και από τον διαλλακτικό… χαρακτήρα του πρωθυπουργού, ο οποίος, όποτε του παρουσιάζονται τα προβλήματα ανομίας και ασυδοσίας συστήνει γενικώς διαλλακτικότητα, μετριοπάθεια και διάλογο και αποφυγή αστυνομικής καταστολής.

Οπου και να βρίσκεται η αλήθεια, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση με όλες τις τελευταίες επιλογές της μόνον αποθαρρυντικά δεν λειτουργεί έναντι του επικίνδυνου αυτού φαινομένου. Τελευταίο παράδειγμα, η αιφνίδια απόφασή της να μειωθούν ο τιμές των διοδίων που όχι μόνον δεν έπεισε κανέναν ότι ήταν προειλημμένη, αλλά εξελήφθη ευλόγως ως «άτακτη υποχώρηση» που επιβράβευσε το σχετικό «κίνημα», ενθαρρύνοντας και παρεμφερείς μελλοντικές «δράσεις». Εκ των υπουργών, ο μόνος που φαίνεται να μη λογαριάζει τις συνέπειες μιας ιδεολογικής σύγκρουσης με τους «πάσης φύσεως» παρανομούντες και τα κόμματα που βρίσκονται πίσω τους, είναι ο κ. Θ. Πάγκαλος. Ισως γιατί είναι και ο μόνος που αδιαφορεί πια για το πολιτικό κόστος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή