Τα σκάνδαλα «πνίγουν» τη Μύκονο

Τα σκάνδαλα «πνίγουν» τη Μύκονο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το σκάνδαλο στα οικονομικά του δήμου Μυκόνου, με την πρόοδο της εισαγγελικής έρευνας. Οπως αποδεικνύεται, ο δήμος έχει υποστεί επί σειρά ετών ανυπολόγιστη οικονομική ζημία καθώς… αμελούσε να εισπράξει από εκατοντάδες ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια το τέλος παρεπιδημούντων (2% επί των ακαθάριστων εισπράξεων). Επιπλέον, όπως αποκαλύπτεται, ορισμένοι υπάλληλοι του δήμου υπεξαίρεσαν -πάντα σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα- τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 300.000 ευρώ από τη μίσθωση παραλιών και 100.000 ευρώ από το τέλος παρεπιδημούντων, εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις. Η κατάληξη της υπόθεσης, πάντως, είναι κάθε άλλο παρά βέβαιη – χαρακτηριστικό είναι ότι η διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στον δήμο Μυκόνου από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκινήσει, παρότι ζητήθηκε πριν από ένα έτος, η ανάκριση παραμένει στάσιμη, ενώ κανείς από τους βασικούς εμπλεκόμενους δεν έχει ακόμα κληθεί να καταθέσει.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σάλμα (που πλέον έχει μετατεθεί στη Νάξο) παρέδωσε τις νέες εισαγγελικές παραγγελίες για τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου Μυκόνου, οι οποίες μάλιστα έχουν παραληφθεί από όλους τους εμπλεκόμενους. Το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης άνοιξε πέρυσι, με την αποκάλυψη ενός οργίου διαφθοράς στο πιο τουριστικό νησί της χώρας και την απαγγελία βαρύτατων κατηγοριών σε βάρος δύο δημάρχων, δύο αντιδημάρχων και αρκετών υπαλλήλων του δήμου.

Με την εξέλιξή της, η εισαγγελική έρευνα έρχεται να «συμπληρώσει το παζλ» των οικονομικών του δήμου Μυκόνου, ανοίγοντας δύο ακόμα υποθέσεις: τα υπόλοιπα έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων και τα έσοδα από τη μίσθωση παραλιών το διάστημα 2002-2009. Αλλά ας ξεκινήσουμε από την υπόθεση των παραλιών.

Τέσσερα είναι τα κακουργήματα και πλημμελήματα που ερευνώνται, με υπόπτους αιρετούς (έναν δήμαρχο και δύο αντιδημάρχους) και δύο δημοτικούς υπαλλήλους (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της «Κ»).

– Υπεξαίρεση από δημοτικό υπάλληλο κατ’ εξακολούθηση:

Η εισαγγελική έρευνα εντόπισε, μετά από οικονομικούς ελέγχους, την υπεξαίρεση συνολικού ποσού 303.240 ευρώ. Το ποσό αυτό δόθηκε σε διάστημα ορισμένων ετών από 11 επιχειρηματίες για τη μίσθωση γνωστών παραλιών του νησιού (λ.χ. Πλατύς Γυαλός, Ψαρού), αλλά δεν έφθασε ποτέ στα ταμεία του δήμου, ούτε εμφανίζεται ως εκκρεμής οφειλή. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε από ορκωτή ελέγκτρια-λογίστρια, οι 11 επιχειρηματίες έλαβαν πλαστές αποδείξεις, οι οποίες μάλιστα φέρουν αριθμούς παραστατικού που αντιστοιχούν σε άλλες, γνήσιες αποδείξεις για άλλους οφειλέτες του δήμου και άλλα ποσά.

– Ψευδής βεβαίωση από δημοτικό υπάλληλο με σκοπό αθέμιτο όφελος:

Υπόλογος είναι δημοτικός υπάλληλος που φέρεται ότι εξέδωσε 21 πλαστές βεβαιώσεις, ύψους 241.740 ευρώ.

– Ψευδής βεβαίωση από δημοτικό υπάλληλο:

Υπόλογοι φέρονται ένας αντιδήμαρχος και δύο δημοτικοί υπάλληλοι για την έκδοση 10 ψευδών βεβαιώσεων μη οφειλής στον δήμο Μυκόνου

– Απιστία σχετική με την υπηρεσία:

Αφορά όλους τους ερευνώμενους και τον βαθμό ευθύνης τους στην απώλεια εσόδων ύψους 303.240 ευρώ από τον δήμο.

Ολες αυτές οι κατηγορίες θα αποτιμηθούν επακριβώς σε βάθος χρόνου και σε ακρίβεια ποσών μόλις ολοκληρωθεί ο πλήρης διαχειριστικός έλεγχος, που αφορά κάθε είδους δημοτικό έσοδο, από επιθεωρητές της γενικής διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος των ποσών, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις που είναι ισόποσες με τις οφειλές και να ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα διατρέχει βάθος δεκαετίας.

Η εισαγγελέας, πάντως, ζητεί να διερευνηθούν ακόμα δύο ζητήματα. Πρώτον, γιατί δεν εντοπίστηκαν οι αυθαιρεσίες τα προηγούμενα έτη, παρότι τα οικονομικά του δήμου ήλεγχε ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία. Και δεύτερον, να διερευνήσει τις καταγγελίες ορισμένων από τους επιχειρηματίες, που ισχυρίζονται ότι κατέβαλαν περισσότερα χρήματα.

Οι υπηρεσίες σε «ύπνωση»

Παρά τη μεγάλη σημασία της υπόθεσης, πάντως, ερωτήματα προκαλεί η «ταχύτητα» με την οποία προχωρά η έρευνα των Αρχών. Για παράδειγμα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών στην παραγγελία της προς τον Πταισματοδίκη Μυκόνου επισημαίνει ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της προς τη διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Πειραιά του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει παραδοθεί ακόμα, ένα χρόνο αργότερα, το πόρισμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που ζητήθηκε περί τα οικονομικά του δήμου Μυκόνου. Ταυτόχρονα, η ανάκριση που είχε ανατεθεί στον τακτικό ανακριτή Σύρου δεν έχει προχωρήσει, καθώς έξι μήνες αργότερα κανένας από τους μάρτυρες δεν έχει κληθεί σε απολογία. Ολα δείχνουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει να εστιάσει στην υπόθεση, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το μέγεθος της ζημίας που έχει προκληθεί στα οικονομικά του δήμου Μύκονου και ποιοι ευθύνονται για το γεγονός αυτό. Οπως όλα δείχνουν, η συνέχεια της υπόθεσης θα είναι μακρά, καθώς οι οικονομικοί επιθεωρητές θα ερευνήσουν και άλλες πηγές εσόδων του δήμου πλην του τέλους παρεπιδημούντων και των παραλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή