Το πρόγραμμα καθαριότητας στην Αθήνα

Το πρόγραμμα καθαριότητας στην Αθήνα

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις για «πιο καθαρή Αθήνα» διαφαίνονται παρά τις αρρυθμίες που εμφανίστηκαν στην αποκομιδή τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας και της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής.

Το στρατηγικό σχέδιο της νέας δημοτικής αρχής, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι εμπνευστές του, μπορεί να υλοποιηθεί με άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Κατ’ αρχήν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση και τοποθέτηση 3.160 νέων μπλε κάδων ανακύκλωσης, καθώς απεμπλάκησαν οι διαδικασίες από την Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που μέχρι πρότινος δυσκολευόταν να εγκρίνει ακόμα και τη χορήγηση 2.000 κάδων, που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Τα εμπόδια υπερκεράστηκαν και μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται να αρχίσει η παράδοση των κάδων και να ανακοινωθεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα, ο δήμος απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να χρησιμοποιούν την τηλεφωνική γραμμή «1960», ώστε να ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες που εντοπίζουν στην καθαριότητα, ενώ προτίθεται να φροντίσει για τη διανομή του κανονισμού καθαριότητας, ώστε οι δημότες να έχουν πληρέστερη ενημέρωση.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, του δήμου είναι -σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος- να προχωρήσει το πρόγραμμα υπογειοποιημένων κάδων σε πολλά σημεία του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ένα σύστημα που ήδη έχει εξυπηρετήσει σε σημαντικό βαθμό την περιοχή του Κολωνακίου αλλά και της Κυψέλης. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Ανδρ. Βαρελάς, «ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει κινηθεί η διαδικασία για τους υπογειοποιημένους κάδους».

Το πρόγραμμα για την Καθαριότητα αναπροσαρμόζεται ενόψει τουριστικής καλοκαιρινής περιόδου, καθώς θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές όπου υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού, κυρίως επισκεπτών. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε πλατείες, καθώς επίσης στην Διον. Αρεοπαγίτου, Απ. Παύλου, Γκάζι, Ψυρρή, Πλάκα, όπου προβλέπονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, καθώς και στον χώρο γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μάλιστα, στο Μουσείο όπου έχει επανειλημμένως διαπιστωθεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου προβλέπεται ειδική συντήρηση, καθώς και πλήρης καθαρισμός της οδού Τοσίτσα. Στα μεσοπρόθεσμα πλάνα του δήμου είναι να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κονοτήτων Αττικής) περισσότερο και πιο αποτελεσματικά το εργοστάσιο ΕΜΑΚ στη Φυλή, ώστε να μην εξαρτάται η είσοδος των απορριμματοφόρων κατά τη διάρκεια της νύχτας από τη λειτουργία ή όχι του ΧΥΤΑ.

Οσον αφορά τη διαχείριση της πρόσφατης κρίσης στην αποκομιδή, ο δήμος επιστράτευσε κυρίως τροχοφόρες σκούπες και μικρά ευέλικτα οχήματα (τα λεγόμενα express) για να συλλέγει τις σακούλες που ήταν πεταμένες έξω από τους κάδους, ενώ εντατικοποίησε τους ρυθμούς του μόνιμου προσωπικού, αν και τμήμα των εργαζομένων αξιοποιείται κυρίως στον καθαρισμό λόφων. «Εφόσον οι συμβασιούχοι έχουν επιστρέψει κανονικά στη δουλειά τους, η πόλη τη Μεγάλη Τρίτη θα είναι καθαρή και η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή θα έχει μια ολότελα διαφορετική εικόνα», τονίζει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος κ. Βαρελάς.

Η εικόνα της πόλης, παρά τις παρενέργειες της κατάληψης και της υπολειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής διατηρήθηκε κατά 80% καθαρή, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, επειδή αφενός ενεργοποιήθηκε όλο το μόνιμο προσωπικό (και όσοι είναι αορίστου χρόνου), δηλαδή περί τα 2.000 άτομα και αφετέρου διότι αξιοποιήθηκε πλήρως όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του δήμου. Συνολικά καλύφθηκαν 500-700 χιλιόμετρα δρόμων με τροχοφόρες σκούπες από τα συνολικά 2.200 που καθαρίζονται. Κυρίως έμειναν «εκτός» οι πολύ μικροί και στενοί δρόμοι.

Οι περιοχές, όπου συσσωρεύτηκαν τα περισσότερα σκουπίδια ήταν κυρίως γειτονιές του 7ου και 2ου διαμερίσματος, όπου η αποκομιδή γινόταν πάντα νύχτα, αλλά εξαιτίας της διακοπής της νυχτερινής λειτουργίας του ΧΥΤΑ έπρεπε να πραγματοποιηθούν επιπλέον δρομολόγια την ημέρα, και αυτό ήταν αρκετά δύσκολο. Ετσι, Αμπελόκηποι, Γουδί, Παγκράτι, Νέος Κόσμος, η άνω πλευρά της Λ. Αλεξάνδρας και η Κυψέλη έμειναν λιγότερο καθαρά σε σχέση με την υπόλοιπη Αθήνα. «Είναι σαφές ότι όταν μπαίνουν απορριμματοφόρα στην Πανόρμου κατά τη διάρκεια της ημέρας ενοχλούν, και φυσικά η αποκομιδή πρέπει να γίνεται νύχτα», εξηγεί ο κ. Βαρελάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή