Υπάλληλοι-κλειδιά διατηρούσαν το χάος

Υπάλληλοι-κλειδιά διατηρούσαν το χάος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταγγελία τεσσάρων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Μυκόνου, οι οποίες κλήθηκαν να πληρώσουν ποσό που είχαν ήδη καταβάλει στον Δήμο Μυκόνου, στάθηκε η αφορμή για την αποκάλυψη της πολυεπίπεδης, σκανδαλώδους υπόθεσης.

Οπως αποδεικνύει η έρευνα των Αρχών, πρόσωπα που κρατούσαν θέσεις-κλειδιά στον δήμο του πιο τουριστικού νησιού της Ελλάδας διατηρούσαν σκόπιμα ένα πραγματικό χάος στα οικονομικά του, ώστε να καλύπτουν τους εκάστοτε οφειλέτες του.

Μεγάλα ποσά

Τα διαφυγόντα κέρδη, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί υπέρ του συνόλου των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού, υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ολα ξεκίνησαν το 2009 από την καταγγελία ενός ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στη Μύκονο, που βρέθηκε να χρωστά στον δήμο ιλιγγιώδες χρηματικό ποσό, το οποίο όμως είχε ήδη καταβάλει στο παρελθόν. Πρόκειται για το «τέλος παρεπιδημούντων» (2% επί των ακαθάριστων εσόδων) το οποίο καταβάλλουν στους δήμους όλα τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κάθε έτος.

Η υπόθεση έφθασε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου τον Δεκέμβριο του 2009 και κατόπιν στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Βασ. Μπρακουμάτσο, που απευθύνθηκε στη γενική διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και ζήτησε να ελεγχθούν τα έσοδα του δήμου. Ταυτόχρονα ενημέρωσε την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σάλμα.

Πλαστές αποδείξεις

Το πρώτο πόρισμα, το οποίο συνέταξε οικονομικός επιθεωρητής με τη συνεργασία ελεγκτή από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, επισήμανε ότι τρεις υπάλληλοι του δήμου εισέπρατταν το τέλος παρεπιδημούντων εκδίδοντας πλαστές αποδείξεις και παρακρατούσαν τα χρήματα.

Ταυτόχρονα, όπως προέκυψε από την έρευνα της εισαγγελέως το 2010, στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου υπήρχε ένα ιδιότυπο (και παράνομο) καθεστώς για την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αντί οι κατάλογοι των οφειλών αυτών να συντάσσονται σε ετήσια βάση, προκειμένου να βεβαιώνονται στην εφορία κάθε χρόνο οι οφειλές κάθε επιχείρησης, οι κατάλογοι συντάσσονταν… κάθε πέντε χρόνια!

Η πρακτική αυτή, όπως είχε σημειώσει τότε η οικονομική επιθεωρήτρια κ. Χαρίκλεια Μπεσή, είχε ως αποτέλεσμα τα χρέη να παραγράφονται ή… να μην υπάρχουν επιχειρήσεις να τα καταβάλουν, αφού είναι σύνηθες μια ξενοδοχειακή επιχείριση να αλλάζει τακτικά ιδιοκτήτες.

Η αποκάλυψη της εισαγγελικής έρευνας από την «Καθημερινή» (18 Αυγούστου 2010) ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους βασικούς εμπλεκομένους, που υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε καμία «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του δήμου. Ισχυρισμός, που καταρρίπτεται πλέον οριστικά με τα ευρήματα της νέας εισαγγελικής έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος γίνονται με βάση τον ν. 1608/50 για βλάβη σε βάρος του Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή