«Οι υποκλοπές δεν επηρεάζουν τις σχέσεις μας»

«Οι υποκλοπές δεν επηρεάζουν τις σχέσεις μας»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τόπος, όπου κατ’ αρχήν είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, στις 8 Φεβρουαρίου του 2006, ήταν η πρεσβευτική κατοικία. Αλλά λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, ο Μολυβιάτης ζητάει από τον Ρις, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, να γευματίσουν μαζί -παρουσία φωτογράφου- στη «Μεγάλη Βρεταννία», όπου όλοι θα μπορούσαν να δουν «ότι οι αμερικανοελληνικές σχέσεις ήταν ακλόνητες», όπως αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης στο 06Athens373 εμπιστευτικό τηλεγράφημά του (9 Φεβρουαρίου 2006) προς το State Department. Ο Ρις αποδίδει τις υποκλοπές των συνδιαλέξεων σε «αγνώστους πράκτορες».

Την ίδια φράση επαναλαμβάνει και στις 16 Απριλίου και επισημαίνει ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν χρειαζόταν όλος αυτός ο σαματάς» για την υπόθεση, εννοώντας μάλλον την κοινή υπουργική εμφάνιση ενώπιον των δημοσιογράφων έξι μέρες νωρίτερα. Ο κ. Μολυβιάτης επισημαίνει στον κ. Ρις, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ότι κατά τη γνώμη του θα αρκούσε η παραπομπή της υπόθεσης «στις δικαστικές αρχές». Δεδομένης της δημοσιότητας τόσο αυτός (σ. σ. ο Μολυβιάτης) όσο και ο ίδιος ο Καραμανλής είχαν μεγάλο ενδιαφέρον να δείξουν ότι «η παρούσα υστερία δεν δυσφημεί τις άριστες σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα».

Αν όμως ο Μολυβιάτης αντιμετωπίζεται θετικά από τον Αμερικανό διπλωμάτη δεν συμβαίνει το ίδιο και με έναν από τους υπουργούς που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου για τις υποκλοπές, τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Γιώργο Βουλγαράκη. Μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση Ρις-Μολυβιάτη στο υπ’ αριθμόν 06Αthens 437 εμπιστευτικό τηλεγράφημα που φεύγει από την πρεσβεία της Αθήνας προς το State Department με αντικείμενο τον ανασχηματισμό, στον οποίο είχε προχωρήσει ο κ. Κ. Καραμανλής, ενώ αναγνωρίζεται η καλή συνεργασία του Βουλγαράκη με την πρεσβεία εν όψει της Ολυμπιάδας, ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζεται «μη αξιόπιστος σύμμαχος». Του καταλογίζεται ότι βιάστηκε να απορρίψει τη θέση της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας εις βάρος της Ελλάδας, ενώ «δεν κινήθηκε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας και στην εξάρθρωση των αναρχικών που θα μπορούσαν να γίνουν η επόμενη γενιά τρομοκρατών». Πάνω από όλα όμως, η πρεσβεία των ΗΠΑ του καταλογίζει ότι «επέτρεψε να κυκλοφορούν φήμες ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από τη μείζονα υπόθεση των υποκλοπών…».

Στις 16 Απριλίου 2006 ο Αμερικανός πρέσβης στέλνει στην υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις το υπ’ αριθμ. 06Athens1058 εμπιστευτικό τηλεγράφημα, όπου γίνεται η επισήμανση ότι «η υπόθεση των υποκλοπών είναι ακόμα εξαιρετικά ζωντανή». Υπάρχει η διαδεδομένη υπόθεση ότι οι ΗΠΑ είναι ο αυτουργός. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη είναι αποφασισμένοι, σημειώνει ο Ρις, να μην επιτρέψουν στην εδραιωμένη αυτή πίστη να εμποδίσει τη διμερή συνεργασία «ούτε είναι πιθανόν να θέσουν το ζήτημα στις συνομιλίες μαζί σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή