Ανακοστολόγηση των φαρμάκων

Ανακοστολόγηση των φαρμάκων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες παρεμβάσεις για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,5 δισ. ευρώ για το 2011 επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζεται νέα αγορανομική διάταξη με ανακοστολόγηση των φαρμάκων, η οποία αναμένεται να εκδοθεί περί τα μέσα Ιουνίου, ενώ τέλος του μηνός εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη και η «θετική» λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο συνέδριο Pharma Conference 2011 με θέμα «Η φαρμακευτική αγορά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης», αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οπως είπε, το 2010 επιτεύχθηκε εξοικονόμηση 750 εκατομμυρίων ευρώ από το φάρμακο, «ποσό το οποίο φιλοδοξούμε να διπλασιάσουμε το 2011 και θέτουμε ως στόχο το 2012 να είναι έτος σταθεροποίησης». Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεφύγει η χώρα από την «επώδυνη ορθολογική πορεία», προειδοποιώντας ότι «εάν δεν βάλουμε ένα χέρι για το 2011, θα θρηνούμε τις βίαιες προσαρμογές του 2012».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «για τον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης χρειάζεται προσήλωση και στόχευση στα συγκεκριμένα εφαρμόσιμα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί» και εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη καθολικής εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σχολιάζοντας γενικότερα την οικονομική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα για την έξοδο από την κρίση, τόνισε «δεν υπάρχει άλλη λύση. Το μείγμα πολιτικής είναι σωστό. Είναι το διαβατήριο για τη σωτηρία. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας πούμε στον κόσμο την αλήθεια».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Υγεία και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μόσιαλος εκτίμησε ότι θα χρειαστεί μία δεκαετία προκειμένου ο χώρος της Υγείας να μπει σε τάξη και να βελτιωθούν τα οικονομικά και ποιοτικά στοιχεία, ενώ πρότεινε μεταξύ άλλων αλλαγή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στην τιμή των φαρμάκων, μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και θέσπιση φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις φαρμακείων. Εν τω μεταξύ, η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με οικονομικές ατασθαλίες στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και με ύποπτες προμήθειες ιατροφαρμακευτικών υλικών και μηχανημάτων αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνάντησης του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ελένη Ράικου. Ο κ. Λοβέρδος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη και τον διοικητή της Α΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής κ. Αρη Μουσιώνη, συζήτησε επί δίωρο με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας την εξέλιξη της έρευνας και δήλωσε πρόθυμος να αυξήσει τον αριθμό των επιθεωρητών Υγείας που ερευνούν την υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή