Ελληνικά βραβεία στη Νήσο Ελλις

Ελληνικά βραβεία στη Νήσο Ελλις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βραδιά με ελληνικές λιχουδιές, μεταξύ των οποίων και πεντανόστιμοι λουκουμάδες, θα γίνει σε λίγες ώρες στη Νήσο Ελις στη Νέα Υόρκη. Δίπλα στο Αγαλμα της Ελευθερίας, εκεί όπου χιλιάδες Ελληνες μετανάστες πατούσαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, θα απονεμηθούν τα βραβεία Gabby Awards. Τα διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Ιδρυμα, τιμώντας Ελληνοαμερικανούς οι οποίοι έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς στις ΗΠΑ, διατηρώντας την ελληνική τους ταυτότητα.

Πρώτη φορά τα βραβεία Gabby διοργανώθηκαν το 2009 στο Σικάγο. Τότε βραβεύτηκαν, μεταξύ άλλων, η Ολυμπία Δουκάκη με το Lifetime Achievement Award (ο νικητής βραβεύεται επειδή η ζωή και τα επιτεύγματά του αποτελούν παράδειγμα για τους άλλους), ο δύο φορές υποψήφιος για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ, συγγραφέας Χάρι Μαρκ Πετράκης, ο Τζορτζ Σακελλάρης, ιδρυτής εταιρείας ενέργειας και κάτοχος βραβείων επιχειρηματικής καινοτομίας, η ηθοποιός Μελίνα Κανακαρίδη κ.ά. Βραβεία αφορούν τομείς όπως: επιχειρηματικότητα, τέχνες, αθλητισμός, παιδεία, προώθηση του Ελληνισμού κ.ά.

Για το Lifetime Achievement Award φέτος οι υποψήφιοι είναι δύο. Ο διεθνούς φήμης πρωτοπόρος το ’60 στην τεχνική του νέον, καλλιτέχνης Στέφεν Αντωνάκος που έφθασε στη Νήσο Ελις το 1930 σε ηλικία 4 ετών. Και ο Μάικ Δουκάκης, πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις υποψηφιότητες ξεχωρίζει εκείνη της Αριάνα (Στασινοπούλου) Χάφινγκτον, δημιουργού της δημοφιλούς διαδικτυακής εφημερίδας Huffington Post. Τέλος, στην κατηγορία προώθησης του Ελληνισμού υποψήφιοι είναι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η ΑΧΕΠΑ και το Πανελλήνιο Ιδρυμα Υποτροφιών.

Το ακρωνύμιο Gabby προήλθε από τις λέξεις Greek America’ s Best and Brightest (τα καλύτερα και πιο λαμπρά ελληνοαμερικανικά «αστέρια») εξηγεί μέσω email ο κρητικής καταγωγής κ. Γκρέγκορι Πάπας, εκδότης του περιοδικού Greek America και ιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί την ελληνική κουλτούρα στην Αμερική. «Η συμβουλή μου προς τους νέους είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Κάποιες φορές, μπορεί να σημαίνει και να φύγουν, αν αυτή είναι η μόνη τους επιλογή», λέει.

Βραβευμένος το 2009 με το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για το «The Cove» (ορμίσκος), που μιλάει για τις δολοφονίες των δελφινιών στην Ιαπωνία, ο Λούι Ψυχογιός, επί 17 χρόνια φωτογράφος για το National Geographic, θα είναι ένας ακόμη από τους σημερινούς βραβευμένους. Την τελετή θα ανοίξει το συγκρότημα «Τρίφωνο» με «Το Τραγούδι της Ξενιτειάς» του Μίκη Θεοδωράκη και θα κλείσει η Γλυκερία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή