Βραβείο τιμιότητας…

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθησε να βάλει το καρότσι του σούπερ μάρκετ στην «ουρά» με τα άλλα, αλλά εκείνο «μάγκωσε» και δεν «επέστρεφε» το κέρμα τού ενός ευρώ από τη σχισμή στο χερούλι του. Η 59χρονη Βρετανίδα κ. Εστέλ Κουκ ξαναπροσπάθησε. Τίποτα. Εσκυψε να δει τι είναι αυτό που εμπόδιζε: μια τσάντα, στο προηγούμενο από το δικό της καροτσάκι, που έμοιαζε με φορητό υπολογιστή.

Την πήρε στα χέρια της, έξω από το σούπερ μάρκετ της Παλαιοκαστρίτσας, στην Κέρκυρα, με πρώτη σκέψη να την παραδώσει στους υπεύθυνους του σούπερ μάρκετ. Πριν, όμως, την άνοιξε, διατηρώντας βρετανική ψυχραιμία σε αυτό που είδε: χρήματα, πολλά χρήματα, σε ευρώ και σε λίρες, βιβλιάρια τραπεζών, ένα κινητό τηλέφωνο, πορτοφόλι, διαβατήριο, έγγραφα. Μια ολόκληρη περιουσία.

Για τους περισσότερους, «μάννα εξ ουρανού» σε αυτές τις δύσκολες εποχές, για τον κάτοχο της τσάντας, βαρύτατη απώλεια. Ομως, η κ. Κουκ δεν βρέθηκε μπροστά σε κανένα σταυροδρόμι. Τράβηξε ευθεία προς το αστυνομικό τμήμα. Εκπληκτοι εκεί, οι αξιωματικοί μέτρησαν το περιεχόμενο: 27.000 ευρώ και 1.980 λίρες Αγγλίας. Από τα «χαρτιά» της τσάντας εντόπισαν τον κάτοχο, ο οποίος δεν πίστευε την τύχη του. Πήγε η καρδιά του στη θέση της. Διαφορετικά, ίσως έβρισκε κι εκείνος τον μπελά του. Υπάλληλος σε τουριστικό γραφείο ο κ. Αναστάσιος Δαραμούσκας, μετέφερε τον πολύτιμο φάκελο με τη μισθοδοσία υπαλλήλων!

Η κ. Εστέλ Κουκ βραβεύθηκε παρουσία του γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Δημήτρη Τσιότσιου, του αστυνομικού διευθυντή Κερκύρας, ταξίαρχου Θεοχάρη Γιώτη, του δημάρχου Κερκύρας Γιάννη Τρεπεκλή, της προξένου της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα κ. Αλισον Μπέκετ, της υποπροξένου κ. Σάρας Τιτσέρου και του κ. Δαραμούσκα, ο οποίος έλαμπε, ανάμεσά τους, από χαρά. Εκτός από τα εύρετρα, το παράσημο και τον έπαινο της Αστυνομίας, στην κ. Κουκ δωρήθηκε εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ασημένιο αντίγραφο γαλέρας, ενώ ξενοδοχείο του νησιού προσέφερε σε εκείνην και στον σύζυγό της δωρεάν διαμονή μιας εβδομάδας.

«Το πνεύμα αξιοπρέπειας και ανιδιοτέλειας που χαρακτηρίζει την πράξη της αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και υπόδειγμα υπεύθυνης κοινωνικής συμπεριφοράς», αναφερόταν στην ανακοίνωση της Αστυνομίας. «Σκέφθηκα ότι αυτός ο φάκελος περιείχε κόπους ζωής ενός συνανθρώπου», τονίζει η κ. Κουκ στην «Κ». Της προκαλεί κατάπληξη που το περιστατικό συγκέντρωσε τόση δημοσιότητα. «Νόμιζα ότι η πράξη μου ήταν ασήμαντη. Ομως, χαίρομαι που ίσως σε κάποιους θύμισε ορισμένες σταθερές αξίες στη ζωή, που οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει. Αντί για την απληστία και την αδιαφορία για τον συνάνθρωπο, ας ξαναθυμηθούμε την ειλικρίνεια και τον σεβασμό», προσθέτει.

Η κ. Εστέλ Κουκ ζει με τον άνδρα της τα τελευταία 16 χρόνια στην Κέρκυρα, όπου διατηρούν επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Θυμάται, μάλιστα, και την ακριβή ημερομηνία που πήραν την απόφαση να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. «Ηταν 15 Οκτωβρίου του 1995. Κάναμε διακοπές και στην Κέρκυρα μας άρεσε η ήσυχη ζωή. Μου θύμιζε την Αγγλία πριν από 40-50 χρόνια. Είχε την ατμόσφαιρα της μικρής κοινότητας, οι άνθρωποι είναι κοντά ο ένας στον άλλο». Στην Αγγλία, εκείνη και ο άνδρας της ζούσαν στο Σάρεϊ. Εκείνη εργαζόταν ως δασκάλα και ο σύζυγος ήταν οικοδόμος, παντρεύτηκαν σχεδόν παιδιά. Τα έξι παιδιά τους, ηλικίας από 43 έως 28 ετών, και τα έξι εγγόνια τους ζουν στην Αγγλία. Τα επισκέπτονται μια – δυο φορές τον χρόνο. Ολοι δήλωσαν υπερήφανοι για την πράξη της, αν και την θεώρησαν… αναμενόμενη.

Το περιστατικό στην Κέρκυρα δεν είναι το μοναδικό στο είδος του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πέρυσι τον Αύγουστο, ένας δικαστικός υπάλληλος και πατέρας 6 παιδιών παρέδωσε στην Αστυνομία 6.500 ευρώ που βρήκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Τα περασμένα Χριστούγεννα, ένας άνεργος βρήκε 4.000 ευρώ, επίσης στη Θεσσαλονίκη και τα παρέδωσε στην Αστυνομία, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, άνδρας αλβανικής καταγωγής βρήκε -κι αυτός έξω από σούπερ μάρκετ, στο Καρπενήσι- 590 ευρώ, που επίσης παρέδωσε στην Αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή