Ξενοδοχεία με θέα τους «Αγανακτισμένους»

Ξενοδοχεία με θέα τους «Αγανακτισμένους»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 10.10 το πρωί.

Το τηλεφώνημα γίνεται στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Σκοπός; Να κλείσουμε ένα διπλό δωμάτιο για τις 16 και 17 Ιουνίου κι έτσι να «μετρήσουμε» το κλίμα των ημερών. Το ξενοδοχείο είναι γεμάτο εκείνες τις μέρες, μας εξηγεί ευγενικά η υπάλληλος στο τμήμα κρατήσεων. Η συζήτηση διεξάγεται στα Αγγλικά και με συμβουλεύει να μπω σε λίστα αναμονής για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Υπάρχει διαθεσιμότητα για τις 19 Ιουνίου, με τιμές που ξεκινούν από τα 397,40 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και πλούσιου μπουφέ για πρωινό.

«Πώς είναι τα πράγματα στο Σύνταγμα αυτές τις μέρες;», ρωτάω.

«Γίνονται ειρηνικές συγκεντρώσεις, οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους και δεν ενοχλούν κανένα», απαντάει η υπάλληλος με απόλυτη ηρεμία.

Προφανώς έχει δώσει την ίδια απάντηση δεκάδες φορές το τελευταίο 15νθήμερο.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι high season μήνες για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και φέτος η πόλη υποδέχεται και τους Special Olympics 2011. Το γεγονός παίζει τον ρόλο του στην πληρότητα. Οσο για το παλλόμενο κίνημα των «Αγανακτισμένων»; Μοιάζει με μεταμοντέρνα εκδοχή της αρχαίας ελληνικής πολιτικής κληρονομιάς. Εχει εξελιχθεί στη νέα τουριστική ατραξιόν της πρωτεύουσας.

Ωστόσο, οι «Αγανακτισμένοι» είναι μια πραγματικότητα. Κι όσο περισσότερο προσκαλούν σε αποκλεισμό της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, τόσο οι υπάλληλοι στα τμήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων της πλατείας Συντάγματος θα εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί. Είναι μέρος της δουλειάς τους.

Στην αντίπερα όχθη της πλατείας, βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αμαλία». Ούτε εδώ υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο. Μπορώ, ωστόσο, να κάνω κράτηση για τις 19 Ιουνίου. Οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ ημερησίως. Στην τιμή περιλαμβάνονται ο φόρος και το πρωινό.

«Αληθεύει ότι θα υπάρξει μεγάλη ένταση στο Σύνταγμα την άλλη εβδομάδα, λόγω των νέων, δύσκολων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί;», ρωτάω.

«Είναι πρώτη φορά που ακούω κάτι τέτοιο (σσ!)», απαντάει η υπάλληλος. «Μέχρι τώρα όλα είναι ήσυχα», προσθέτει για να εξαφανίσει κάθε ίχνος αμφιβολίας.

Στο ξενοδοχείο King George δεν υπάρχει κρεβάτι για τις 17 Ιουνίου, αλλά μπορεί να γίνει κράτηση για τις 16 του μηνός σε σουίτα, της οποίας η τιμή ξεκινάει από 550 ευρώ.

«Πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα στο Σύνταγμα; Πώς μπορούμε να μετακινηθούμε από το ξενοδοχείο; Διαβάζουμε πολλά και διάφορα στο Ιντερνετ», λέω πάνω στην κουβέντα.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», με διαβεβαιώνει η υπάλληλος. «Οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, χωρίς κανένα ίχνος βίας. Το μετρό εξυπηρετεί και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο».

Στο γειτονικό NJV Athens Plaza οι κρατήσεις για τις 16 και 17 Ιουνίου ξεκινούν από 300 ευρώ την ημέρα για μια σουίτα. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ο φόρος, αλλά όχι το πρωινό. Η υπάλληλος δηλώνει ότι μπορεί να προσθέσει το πρωινό χωρίς έξτρα επιβάρυνση και επίσης, πως μπορεί να μου βρει ένα σχετικά ήσυχο δωμάτιο σ’ έναν από τους πάνω ορόφους.

«Με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία, θα μπορέσει να φτάσει το ταξί μέχρι το ξενοδοχείο;», αναρωτιέμαι δυνατά.

«Η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολη τις απογευματινές ώρες, γύρω στις 7 με 8 το βράδυ, όταν μαζεύεται πολύς κόσμος στην πλατεία. Υπάρχουν όμως το μετρό και ο προαστιακός, που λειτουργούν κανονικά. Εάν πάλι έρθετε με ταξί, μπορεί να σας αφήσει ένα τετράγωνο από το ξενοδοχείο», λέει η υπάλληλος, που αποδεικνύεται η πιο ειλικρινής απ’ όλους.

«Πώς θα είναι η κατάσταση την άλλη εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας;», ρωτάω.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την άλλη εβδομάδα, όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι άνθρωποι συναντιούνται ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση της αστυνομίας. Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα αυτές τις μέρες ευχαριστιούνται πολύ την πόλη και μας ζητούν δωμάτια με θέα προς τη Βουλή για να παρακολουθούν κι εκείνοι όλα αυτά που συμβαίνουν».

Οι πορτιέρηδες, πάντως, στις εισόδους των ξενοδοχείων, έχουν άλλη άποψη. Αλλά αυτοί είναι άλλη ιστορία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή