Ανάγκη λήψης μέτρων κατά της ελονοσίας στη Λακωνία

Ανάγκη λήψης μέτρων κατά της ελονοσίας στη Λακωνία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς πολιτείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα ελονοσίας που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των τοπικών αρχών, που είχαν ενημερώσει με επιστολή τον πρωθυπουργό το 2009, αλλά και σχετική επερώτηση του βουλευτή της Ν. Δ. Θανάση Δαβάκη στη Βουλή, τον περασμένο Δεκέμβριο. Το πιο πρόσφατο κρούσμα της λοιμώδους ασθένειας εντοπίστηκε σε νεαρό άτομο στα μέσα του περασμένου Μαΐου.

Αν και η Ελλάδα είχε κηρυχθεί ελεύθερη ελονοσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1973, εντούτοις, η σημερινή μετακίνηση πληθυσμών από χώρες όπου η ασθένεια ενδημεί επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη λήψης μέτρων. Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Ευρώτα εργάζονται περίπου 2.500 αλλοδαποί σε αγροτικές καλλιέργειες, προερχόμενοι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν πολλοί καλαμιώνες, αποστραγγιστικά κανάλια, βούρλα με στάσιμα νερά στον υγροβιότοπο Βιβάρι, που εκτιμάται πως θα συντελέσουν ώστε να αναπαραχθούν τα κουνούπια στην πεδιάδα. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι μετανάστες δούλευαν υπό άθλιες συνθήκες στις καλλιέργειες», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γ. Γρυπιώτης, που προτείνει μεταφορά των μεταναστών σε κέντρα υποδοχής προς παροχή επαρκών συνθηκών υγιεινής. Στο μεταξύ, «προχώρησα σε καθαρισμό των περιοχών με λιμνάζοντα ύδατα, των αγωγών ομβρίων, εγκαταλελειμμένων κτιρίων, αποστραγγιστικών καναλιών, όχθες και κοίτες χειμάρρων και τάφρων, καθώς και απολύμανση των αγωγών ομβρίων στις κοινότητες Σκάλας, Βλαχιώτη και Ελους». Προτείνονται ψεκασμοί, προνυμφοκτονία στον υγροβιότοπο της λίμνης Βιβάρι και εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης των κουνουπιών, με εκτιμώμενο κόστος έως 100.000 ευρώ.

Με την πρώτη εμφάνιση κρουσμάτων προ τριετίας, η τοπική αρχή είχε ενημερώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όμως οι προτεινόμενες ενέργειές τους, όπως χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, αιμοληψίες και ψεκασμοί, δεν προχώρησαν «επειδή ως περιοχή δεν είχαμε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υπογραμμίζει ο κ. Γρυπιώτης. Σε αναμονή απάντησης βρίσκεται πρότασή τους για προσωρινή μεταφορά του καταυλισμού 250 Αθιγγάνων στο στρατόπεδο ΚΕΕΜ, εφ’ όσον προηγούμενη πρότασή τους για παραχώρηση δασικής έκτασης δεν ευοδώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στις προτάσεις τους συμπεριλαμβάνεται η επαναλειτουργία του πρώην Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή