Διακομματική σύσκεψη για τους αυτοκινητόδρομους

Διακομματική σύσκεψη για τους αυτοκινητόδρομους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακομματική σύσκεψη για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων που έχουν δοθεί σε ιδιώτες με συμβάσεις παραχώρησης συγκαλεί την Τρίτη ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Γιάννης Ραγκούσης. Την ίδια στιγμή, όλα έχουν «παγώσει», καθώς οι τράπεζες αναμένουν τις εξελίξεις γύρω από την καταβολή της 5ης δόσης και την υπογραφή του νέου Μνημονίου. Πάντως, στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει συμφωνία με τράπεζες και παραχωρησιούχους για όλα τα ζητήματα μέχρι τον Νοέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα.

Ο κ. Ραγκούσης, λοιπόν, απέστειλε χθες πρόσκληση στους τομεάρχες δημοσίων έργων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, στην επιστολή γίνεται αναφορά «στα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπό εξέλιξη έργα παραχώρησης, καθώς και στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των αρμοδίων τομεαρχών των κομμάτων για τις δυνατότητες λήψης μέτρων στήριξης της βιωσιμότητας των έργων αυτών». Το υπουργείο επιδιώκει να προχωρήσει σε μια πρώτη ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων για τα θέματα δημοσίων έργων, εν όψει της παρουσίασης στη Βουλή του πλαισίου συναντίληψης που πρόσφατα υπεγράφη ανάμεσα στις τρεις πλευρές. Το πλαίσιο συναντίληψης αφορά τρία βασικά ζητήματα:

-Την επιβεβαίωση… του αυτονόητου, δηλαδή ότι το κράτος και οι κατασκευαστικές κοινοπραξίες επιθυμούν την ολοκλήρωση των ημιτελών σήμερα έργων.

-Τον καθορισμό του μηχανισμού και ενός χρονοδιαγράμματος, διαφορετικού για κάθε κοινοπραξία, που θα οδηγήσει τον Νοέμβριο στην τελική λύση των τεχνικών και οικονομικών ζητημάτων.

-Την πρόταση του υπουργείου Υποδομών να αναλάβει το κράτος το κόστος της μείωσης των διοδίων, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις. Προς το παρόν, ζητήθηκε η συγκράτηση των τιμών, δηλαδή η αναβολή των αυξήσεων οι οποίες προβλέπονται στις συμβάσεις και οι οποίες είναι 33% για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου από Ιανουάριο, 20% και 30% στη Νέα Οδό από Μάρτιο και Ιούνιο και 30% στο τμήμα Ελευσίνα – Κόρινθος της Ολυμπίας Οδού.

Κατά τα άλλα, η υπόθεση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Τα έργα έχουν σταματήσει και οι κοινοπραξίες αρκούνται στην υποστήριξη της λειτουργίας των αξόνων (λ. χ. οδική βοήθεια), εισπράττοντας κανονικά τα διόδια. Το κράτος κλείνει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, τα δικά του εκκρεμή μέτωπα (λ. χ. απαλλοτριώσεις, επιστροφή ΦΠΑ), γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα. Και πλέον, το «μπαλάκι» βρίσκεται στις τράπεζες, οι οποίες αναμένουν τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις για να αποφασίσουν αν θεωρούν τα έργα βιώσιμα ή όχι. Ολα δείχνουν, πάντως, ότι τους αμέσως επόμενους μήνες δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή