Τα τρία βασικά ζητήματα της ανάπλασης

Τα τρία βασικά ζητήματα της ανάπλασης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει η μελέτη ανάπλασης του φαληρικού όρμου. Το πρώτο είναι η επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα. Το δεύτερο είναι η δημιουργία ενός πόλου έλξης. Το τρίτο είναι η διαχείριση των πλημμυρικών προβλημάτων της Καλλιθέας και του Μοσχάτου.

Ως προς την επανασύνδεση της πόλης με τη θάλασσα, η προσέγγιση του Ρέντσο Πιάνο βασίζεται σε δύο βασικές παρεμβάσεις: στη μετακίνηση, βύθιση και κάλυψη της νέας παραλιακής λεωφόρου και στην προέκταση τοπικών οδών που τέμνουν την παραλιακή προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες, το τμήμα της νέας παραλιακής (περίπου 1.200 μέτρα) που διέρχεται μέσα από τον φαληρικό όρμο πρόκειται να μετακινηθεί κατά 90 μέτρα προς τη θάλασσα και να βυθιστεί, ώστε να βρίσκεται σε ύψος 80 εκατοστών από τη στάθμη της θάλασσας. Ο αυτοκινητόδρομος πρόκειται να καλυφθεί (δηλαδή να υπογειοποιηθεί) περίπου για 600 μέτρα, αλλά όχι συνεχόμενα, ώστε να δημιουργηθούν διάδρομοι προς την παραλία. «Δεν είμαι παράλογος ούτε ονειροπόλος», είπε ο κ. Πιάνο. «Δεν θα καταργήσουμε τον αυτοκινητόδρομο, απλά θα του αλλάξουμε θέση. Η κίνηση των οχημάτων θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά δεν θα ενοχλεί: βυθίζοντας τον αυτοκινητόδρομο και ανεβάζοντας το επίπεδο του πάρκου, όσοι περπατούν στο πάρκο δεν θα βλέπουν τα αυτοκίνητα».

Με τη νέα παραλιακή να έχει εν μέρει καλυφθεί, δημιουργείται πλέον η απαραίτητη δίοδος προς τη θάλασσα. Εκεί έρχεται η δεύτερη ιδέα: η προέκταση δρόμων του Μοσχάτου και της Καλλιθέας ώς τη θάλασσα, με τη μορφή πεζοδρόμων. «Είναι μια κλεμμένη ιδέα, καθώς στο παρελθόν υπήρχαν στο Φάληρο προβλήτες», ανέφερε ο κ. Πιάνο. Οι πεζόδρομοι, που θα δημιουργηθούν σε προέκταση σημερινών καθέτων στην παλαιά παραλιακή, θα μπορούν να έχουν θεματικές: για παράδειγμα φύση, πολιτισμός, αθλητισμός, με ανάλογες εγκαταστάσεις.

Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται η αντιμετώπιση του δεύτερου προβλήματος, της προσέλκυσης κόσμου. Σύμφωνα με την ιδέα του κ. Πιάνο, κατά μήκος των πεζοδρόμων μπορούν να αναπτυχθούν (αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες) δραστηριότητες, να δημιουργηθούν εστιατόρια, καφετέριες ή όποιες άλλες χρήσεις προσελκύουν κόσμο. «Στο μέλλον ίσως θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσα στο πάρκο ένα σχολείο ή κάποια υπηρεσία», προσέθεσε ο κ. Πιάνο.

Δημιουργία ενός ξηρού καναλιού

Οσον αφορά, τέλος, τα πλημμυρικά προβλήματα της περιοχής, ο κ. Πιάνο τα αντιμετωπίζει δημιουργώντας ένα ξηρό κανάλι κατά μήκος της έκτασης, το οποίο θα μπορεί να διευκολύνει την παροχέτευση του νερού στη θάλασσα όταν βρέχει. «Η στάθμη του Μοσχάτου και της Καλλιθέας είναι χαμηλότερη από τη θάλασσα και αν δεν προσέξουμε θα κατασκευάσουμε κάτι που θα λειτουργήσει ως φράγμα, συγκρατώντας τα νερά στο εσωτερικό της πόλης», εξήγησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή