Η σκυτάλη στον οικονομικό εισαγγελέα

Η σκυτάλη στον οικονομικό εισαγγελέα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επτά εισαγγελείς, ανάμεσά τους και η κ. Πόπη Παπανδρέου, που σήκωσαν το βάρος των αποκαλύψεων για τη μαφία στο ποδόσφαιρο και συγκροτούν, εδώ και ένα χρόνο, την ομάδα κρούσης της Εισαγγελίας Αθηνών στο δύσκολο πεδίο της οικονομικής εγκληματικότητας, μαζεύουν τα χαρτιά τους, κλείνουν τους φακέλους και αποχωρούν!

Το επιτυχημένο έργο τους δεν θα έχει συνέχεια. Και αυτό γιατί θεσπίζεται η θέση του οικονομικόυ εισαγγελέα, που θα υπάγεται στο εξής στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Ετσι, οι επτά εισαγγελείς, που ακόμα έχουν στα χέρια τους σημαντικούς φακέλους προς έρευνα, σιγά σιγά, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείνουν τις δικογραφίες και τις παραδίδουν.

Η κατάργηση του τμήματος οικονομικού εγκλήματος στην Εισαγγελία της Αθήνας, που απέδειξε σε λιγότερο από ένα χρόνο ότι οι συντονισμένες προσπάθειες, με δεδομένες τις παθογένειες της δικαιοσύνης, μπορούν να αποδώσουν, ακόμα και σ’ έναν εξαιρετικά περίπλοκο τομέα, προκαλεί ήδη απογοήτευση σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, που είχαν άμεση σχέση με τη λειτουργία του. Και ώς ένα βαθμό εύλογη είναι και η πικρία που «βγάζουν».

Η λογική της κατάργησης, εκτιμάται ότι, εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια να καταδείχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ότι γίνεται μία νέα αρχή. Μόνο που στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνεται, δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά μια μάλλον αποσπασματική λύση, που δεν παραπέμπει και τόσο σε οργανωμένη κρατική δράση.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά την ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης εντοπίζεται στο παρασκήνιο που προηγήθηκε. Συγκεκριμένα, την πρόταση για τη δημιουργία του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα έφερε στο προσκήνιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προτείνοντας μάλιστα για τη θέση τον έμπειρο εισαγγελέα Βασ. Φλωρίδη. Η πρόταση συνάντησε την αντίδραση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη, αλλά και του Ευ. Βενιζέλου που διαφώνησαν με την επιλογή, προκαλώντας εντάσεις που λίγο έλειψε να οδηγήσουν την πρόταση Παπακωνσταντίνου σε ναυάγιο.

Τελικά, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς που διαφωνούσαν με το πρόσωπο του εισαγγελέα, κυρίως όμως με το ποιος υπουργός θα είχε στην αρμοδιότητά του τον οικονομικό εισαγγελέα, επελέγη η λύση ο οικονομικός εισαγγελέας να ορίζεται από τον Αρειο Πάγο και να υπάγεται στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο Αρειος Πάγος, πράγματι, επέλεξε για τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα τον κ. Φρ. Πεπόνη, που είναι ενας έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από Σεπτέμβριο, ξεκινώντας από την αρχή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή