Η καριέρα Ψωμιάδη στο εδώλιο

Η καριέρα Ψωμιάδη στο εδώλιο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρακαλούμε να αναζητήσετε με σκοπό τη σύλληψη και την έκδοσή του στη χώρα μας τον Ελληνα υπήκοο Ψωμιάδη Χρυσόστομο. Χαρακτηριστικά: ύψος δύο μέτρα, σωματώδης (περίπου 130 κιλά), μαλλιά μαύρα, μεγάλο μουστάκι με κόκκινες ανταύγειες». Η παραπάνω περιγραφή του επιχειρηματία, ποδοσφαιρικού παράγοντα, περιλαμβάνεται σε διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ που εκδόθηκε το 1987 από τον ανακριτή της Γενεύης Bradley Capole για τα αδικήματα της απάτης και πλαστογραφίας τίτλων.

Είναι άγνωστο εάν ποτέ το ένταλμα εκτελέστηκε, είναι γνωστό όμως πού κατέληξαν οι περιπέτειες του Μάκη Ψωμιάδη με την ελληνική Δικαιοσύνη στα χρόνια που μεσολάβησαν καθώς η ικανότητά του να χρησιμοποιεί τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας υπέρ του τον κράτησε εκτός φυλακής. Σήμερα, ο «Μάκαρος», «Βig Mac» ή «Αγαπούλας» (σ. σ.: εξαιτίας της συνήθειάς του να προσφωνεί τους συνομιλητές του με το συγκεκριμένο προσωνύμιο) είναι και πάλι καταζητούμενος αυτή τη φορά για την υπόθεση των «στημένων ποδοσφαιρικών παιχνιδιών» και τα όσα απίστευτα ακούγονται στις καταγεγραμμένες από την ΕΥΠ συνομιλίες του.

Πολυσχιδής επιχειρηματίας, έχει δραστηριοποιηθεί σε διαφορετικούς χώρους. Υπήρξε μέτοχος πολύ επιτυχημένων νυχτερινών κέντρων τη δεκαετία του ’90, πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ και αργότερα της ομώνυμης ΠΑΕ -που υπήρξε και η «μεγάλη του αγάπη» – και εκδότης της εφημερίδας «Το Ονομα». Το επιβλητικό παρουσιαστικό του, οι εκκεντρικές του συνήθειες, αλλά και η αθυροστομία που τον διακρίνει, παρότι γιος ιερέα, τον κάνουν να μην περνά απαρατήρητος.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι πυροβολισμοί που δέχθηκε από αγνώστους έξω από την «Αίγλη» του Ζαππείου απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, που έκαναν λόγο για «μήνυμα συνετισμού».

Οι δικαστικές του περιπέτειες στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1989 όταν καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για υπεξαίρεση αντικειμένου μεγάλης αξίας και πλαστογραφία. Τη μήνυση είχε υποβάλει πρώην συνεργάτιδά του σε επιχείρηση κοσμημάτων.

Η μήνυση Λαλιώτη

Το 1995 ήταν εκδότης της εφημερίδας «Το Ονομα» και λίγο αργότερα ξεκίνησε η παροιμιώδης δικαστική του διαμάχη με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη. Πρωτόδικα, ο Μ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε για κακουργηματική πλαστογραφία εγγράφου. Το έγγραφο αυτό απετέλεσε, κατά το δικαστήριο, «στοιχείο» για συκοφαντικά δημοσιεύματα της εφημερίδας που εμφάνιζαν τον κ. Λαλιώτη να έχει εισπράξει «μίζα»  για την ανάθεση της κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων. Την 1η Οκτωβρίου 2002, ο Μάκης Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών. Με την έκδοση της ετυμηγορίας εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» επικαλούμενος αιμοπτύσεις. Εν συνεχεία βρέθηκε θετικός σε τεστ φυματίωσης, ενώ οργίαζαν οι φήμες ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Την ίδια ώρα, πάντως, υπήρξαν πολλές μαρτυρίες ασθενών και γιατρών που τον είδαν να κυκλοφορεί με πιτζάμες και παντόφλες στους διαδρόμους του νοσοκομείου, καπνίζοντας πούρο και συζητώντας για την ΑΕΚ. Μία βδομάδα μετά, οι συνήγοροί του επικαλέστηκαν προβλήματα υγείας και πέτυχαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής από το δικαστήριο που όρισε εγγύηση 200.000 ευρώ. Σε δεύτερο βαθμό η κατηγορία μετατράπηκε σε πλημμέλημα το οποίο, όπως απεφάνθη το δικαστήριο, είχε παραγραφεί.

Αρκετές ήταν και οι δικαστικές περιπέτειές του με την ΑΕΚ, αλλά και με τον μετέπειτα πρόεδρο της ΠΑΕ Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει μηνύσει τον Μ. Ψωμιάδη για απειλές κατά της ζωής του. Στην υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, ο Μ. Ψωμιάδης φέρεται ως ένας εκ των τριών επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης. Οι άλλοι δύο συνελήφθησαν κι ο Μάκης Ψωμιάδης φερόταν διατεθειμένος να παραδοθεί -για πρώτη φορά στις δικαστικές αρχές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή