Στον αέρα τα πρωταθλήματα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαθεν το «συντεταγμένο» ποδόσφαιρο είχε αρκετά ανεπτυγμένο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Και γι’ αυτό αντιδρούσε με πανομοιότυπο τρόπο στις κατά καιρούς αποκαλύψεις για την υπόγεια και -ενδεχομένως- παράνομη δράση στελεχών του.

Από τις ηχογραφημένες συνομιλίες για την «παράγκα» το 2002 έως το «κασέτα γκέιτ» του περασμένου Μαρτίου, οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου αντιδρούσαν σαν να μη συνέβαινε τίποτα και συνέχιζαν ακάθεκτοι να κινούνται με ανοίκειους τρόπους.

Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και τώρα. Ομως, επειδή για πρώτη φορά στη Ιστορία παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ οι τηλεφωνικές συνομιλίες κάποιων εξ αυτών, επειδή υπάρχουν τα 40 παιχνίδια που η UEFA θεωρεί ύποπτα για χειραγώγηση για στοιχηματικούς λόγους και επειδή η εισαγγελική έρευνα οδήγησε σε άσκηση ποινικών διώξεων σε 83 άτομα, σε εντάλματα σύλληψης συνολικά 15 φυσικών πρόσωπων και σε προφυλάκιση -έως τώρα- τριών, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και διαφορετικά από τις προηγούμενες φορές.

Οι αποκαλύψεις και οι κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος, απειλή, απάτη, παραβίαση του νόμου περί ΟΠΑΠ, καθώς και οι ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν, αιφνιδίασαν τους διοικούντες το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας για το τι επιπλέον μπορεί να αποκαλυφθεί.

Από την άλλη, ιδιαίτερα από την πλευρά της Σούπερ Λίγκας, επιχειρείται ανεπιτυχώς η απαξίωση των στοιχείων που εμπλέκουν έμμεσα ή άμεσα περίπου τις μισές από τις ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Ζητούμενο, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αποτελεί η επόμενη μέρα.

Οι ανακρίσεις

Η υπόθεση είναι ανοιχτή στο επίπεδο της τακτικής δικαιοσύνης και από την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσουν από τον ένατο ανακριτή, κ. Κασσίμη, οι κλήσεις προς τους κατηγορουμένους.

Από την περασμένη Τετάρτη η μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται και στα χέρια της αθλητικής δικαιοσύνης, και ειδικότερα των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων (πρώην εισαγγελέων του Αρείου Πάγου) κ. Ανδρέα Φάκου και Μ. Αντωνακάκη.

Η ανάγνωση της δικογραφίας θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες ώστε να διαπιστωθεί: α) ποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους, β) ποιες πράξεις από όσες περιγράφονται συνιστούν παραβίαση του πειθαρχικού κώδικα και γενικότερα των κανονισμών της ΕΠΟ και γ) ποιες κατηγορίες μπορούν να στοιχειοθετηθούν σε περίπτωση που ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις σε φυσικά πρόσωπα και συνδεόμενες με αυτά ομάδες.

Το πιθανότερο σε περίπτωση που ασκηθούν διώξεις είναι να αφορούν παραπτώματα που εμπίπτουν στις διατάξεις της δωροδοκίας/δωροληψίας και του Στοιχήματος.

Τα παραπτώματα αυτά προβλέπουν ως αυστηρότερη ποινή τον υποβιβασμό για τις ομάδες που συνδέονται με τα φυσικά πρόσωπα, και για τα φυσικά πρόσωπα την εφ’ όρου ζωής απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Στη συνέχεια οι υποθέσεις θα διαβιβαστούν στις πειθαρχικές επιτροπές της Σούπερ Λίγκας και της Ενωσης Φούτμπολ, αναλόγως με το πού αγωνίζονται οι κατηγορούμενες ομάδες.

Ολες οι εφέσεις εκδικάζονται από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ.

Εκκρεμότητες

Η Σούπερ Λίγκα προτίθεται να επιβεβαιώσει τη βαθμολογία του πρωταθλήματος στις 11 Ιουλίου και να κάνει την κλήρωση του πρωταθλήματος στα μέσα του ίδιου μήνα. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, όμως οι αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, σε περίπτωση που υπάρξει υποβιβασμός ομάδας, θα δημιουργήσουν ανακατατάξεις.

Πέραν αυτού του ζητήματος, υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν την επικύρωση των βαθμολογιών και των τριών επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Τα πλέι οφ της Φούτμπολ Λιγκ δεν μπορούν να διεξαχθούν όσο ισχύει η προσωρινή διαταγή που κέρδισε ο ΟΦΗ στα πολιτικά δικαστήρια.

Στο σκάνδαλο των πλαστογραφιών οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές. Ο δε Ηρακλής έχει προσφύγει στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο (CAS) κατά των αποφάσεων για τις οποίες υποβιβάστηκε (αδειοδότηση, πλαστογραφία).

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται φως στο τούνελ του ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι αναμένεται μακρύ και δύσκολο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή