Εθελοντές στην προστασία δασών, παραλιών

Εθελοντές στην προστασία δασών, παραλιών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο χρόνια, οι νέοι εθελοντές, που με τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας της «Ελιξ» συμμετείχαν στην πυροφύλαξη στα δάση της Ν. Μάκρης, είχαν εντοπίσει εγκαίρως μία από τις εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς που έκαψε μεγάλο μέρος του Πεντελικού. Ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και τουλάχιστον εκείνη η εστία κατασβέστηκε. Φέτος, η συνεργασία με τον καλλικρατικό, πλέον, Δήμο Μαραθώνα, συμπληρώνει αισίως έντεκα χρόνια και από χθες, περισσότεροι από 50 εθελοντές από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως την Τουρκία, την Κορέα, τη Γερμανία και τη Γαλλία ξεκίνησαν το πρόγραμμα προστασίας των δασών και παραλιών της περιοχής. Θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου, κατανεμημένο σε τέσσερα δεκαπενθήμερα διαστήματα. Υπό την καθοδήγηση ειδικών, θα φυλάνε σε βάρδιες τη δασική περιοχή της Αν. Αττικής που εκτείνεται στα όρια του Δήμου Μαραθώνα και θα αναλάβουν με ομαδάρχες της «Ελιξ» τον καθαρισμό και ενημέρωση των λουομένων στις παραλίες της Ν. Μάκρης.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τις δραστηριότητες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που για περισσότερα από 25 χρόνια δίνει σε νέους άνω των 18 ετών τη δυνατότητα να γνωρίσουν για δύο εβδομάδες μια άλλη ή και την ίδια τους τη χώρα, επιλέγοντας δράσεις από τους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς (συντήρηση και αποκατάσταση παραδοσιακών κτιρίων, κ. λπ.) και της ενεργοποίησης των πολιτών (δημιουργική απασχόληση ευπαθών ομάδων και παιδιών). «Οι καθυστερήσεις στις συνεννοήσεις λόγω «Καλλικράτη» σε συνδυασμό με τη μείωση χρηματικών πόρων, είχαν ως αποτέλεσμα φέτος να διοργανωθούν 16 προγράμματα, όταν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έφθαναν τα 36», εξηγεί η κ. Ντόρα Βουγιούκα, υπεύθυνη επικοινωνίας της «Ελιξ» (www. elix. org. gr). Επιπλέον, νέοι και νέες από την Ελλάδα φέτος επέλεξαν περισσότερο προγράμματα εντός της χώρας αντί του εξωτερικού, πρακτική συνήθη, αφού τους επιτρέπει με ελάχιστο κόστος να γνωρίσουν μια άλλη χώρα. Από την ίδρυση της οργάνωσης, το 1987, μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί περισσότερα από 280 προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε περισσότερες από 104 περιοχές της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή