Η τελική πρόταση για τα πανεπιστήμια

Η τελική πρόταση για τα πανεπιστήμια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική φάση των διαβουλεύσεων εισέρχεται το υπουργείο Παιδείας για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση επί των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθούνται από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Αργά χθες το βράδυ το υπουργείο δημοσιοποίησε το τελικό νομοσχέδιο, αφού προηγουμένως η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου καθόρισε σειρά επαφών. Σήμερα η υπουργός θα συναντήσει τις ηγεσίες των ομοσπονδιών πανεπιστημιακών και διδασκόντων στα ΤΕΙ, αύριο τον αρχηγό της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαρά και την Πέμπτη τους εκπροσώπους της συνόδου των πρυτάνεων.

Τo σχέδιο νόμου δεν αλλάζει στη βασική στόχευση, που είχε η εισηγητική έκθεση την οποία παρουσίασε η υπουργός Παιδείας την προηγούμενη Πέμπτη στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, θεσμοθετείται Συμβούλιο Ιδρύματος, ο πρύτανης επιλέγεται με δημόσια προκήρυξη, η αξιολόγηση είναι δεσμευτική και έχει ποινές για τους καθηγητές, η χρηματοδότηση θα γίνεται με βάση δείκτες, ο πρύτανης θα αποφασίζει για το άσυλο, ενώ θεσμοθετείται η δυνατότητα για πτυχία τριετούς φοίτησης. Τέλος, τίθεται τέρμα στους «αιώνιους» φοιτητές, αφού αν κάποιος δεν εγγραφεί σε δύο συνεχή εξάμηνα χάνει τη φοιτητική ιδιότητα. Στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν στην «Κ» ότι με τις προσαρμογές που θα γίνουν μετά τις συζητήσεις με τα κόμματα και τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, το νομοσχέδιο θα αποκτήσει μεγαλύτερη «νομιμοποίηση», ώστε να κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Αλλωστε, από την πλευρά της κ. Διαμαντοπούλου απαντούν ότι η καθυστέρηση της μιας εβδομάδας δεν συνιστά άλλο από μια παράταση για διάλογο με τους πρυτάνεις. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης το ν/σ δεν έχει φανατικούς υποστηρικτές. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες και με παραίνεση του πρωθυπουργού, ουδείς υπουργός εκφράστηκε για το νέο νομοσχέδιο. «Η υπουργός Παιδείας έχει κάνει διάλογο με τους φορείς των ΑΕΙ επί ένα χρόνο και θα συνεχίσει και τώρα εκτεταμένο διάλογο με τους πρυτάνεις και τους καθηγητές» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας ήταν ιδιαίτερα οξύ στα δημοσιεύματα περί διδάκτρων στα ΑΕΙ και πλήγματος στον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. «Ματαιοπονούν όποιοι καλλιεργούν τεχνητή ένταση ψαρεύοντας σε θολά νερά», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Βέβαια, δεν λείπουν οι αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι στο παρόν πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, το άνοιγμα μετώπου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές συνιστά λάθος. Παράδειγμα αποτελεί ο βουλευτής και πανεπιστημιακός κ. Κώστας Καρτάλης, που τόνισε την ανάγκη να κατατεθεί το νομοσχέδιο μετά το καλοκαίρι για να διορθωθούν τυχόν ατέλειες. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονταν, πάντως, ότι το έργο της κ. Διαμαντοπούλου είναι εξαιρετικά δύσκολο και λόγω της απουσίας ενός συνταγματικού πλαισίου που θα καθιστούσε τις όποιες αλλαγές άμεσα εφαρμόσιμες.

«Επιβεβαιώνεται ότι οι τακτικισμοί της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας, τους εννέα τελευταίους μήνες, απέβλεπαν σε μια παρελκυστική πολιτική, ώστε να έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή εντός του καλοκαιριού με κλειστά τα ΑΕΙ» δήλωσε ο υπεύθυνος Παιδείας της Ν.Δ. κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή