Υιοθέτηση πρακτικών που εφαρμόζονται σε ξένα Ιδρύματα

Υιοθέτηση πρακτικών που εφαρμόζονται σε ξένα Ιδρύματα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάξη επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία των ΑΕΙ, υιοθετώντας πρακτικές που είναι κοινός τόπος σε ΑΕΙ του εξωτερικού. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν ένας φοιτητής να μπορεί να αποτυγχάνει επ’ άπειρον στο ίδιο μάθημα; Μπορεί να μην υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα; Μπορεί το ίδρυμα να είναι χωρίς φύλαξη, έρμαιο εξωπανεπιστημιακών στοιχείων; Η διαφύλαξη του ασύλου μπορεί να είναι μία δύσκαμπτη διαδικασία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά το 74 άρθρων και 110 σελίδων νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο. Ενδεικτικά, το ν/σ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

– Το Συμβούλιο Ιδρύματος, η Σύγκλητος και ο Πρύτανης αποτελούν τα όργανα διοίκησης. Το Συμβούλιο, με αρμοδιότητες ελεγκτικές και εγκριτικές πράξεων της διοίκησης του ιδρύματος, αποτελείται από 15 μέλη (7 καθηγητές εκλεγμένους από τους καθηγητές του ιδρύματος, 7 εξωτερικά μέλη και έναν φοιτητή με ετήσια θητεία). Σε περιπτώσεις μικρών ιδρυμάτων, το Συμβούλιο μπορεί να έχει 9 αντί 15 μελών.

– Ο πρύτανης επιλέγεται από το Συμβούλιο, έπειτα από δημόσια προκήρυξη, έχει 3ετή θητεία και μπορεί να παυθεί με απόφαση του Συμβουλίου.

– Για τη διαχείριση της περιουσίας και των αναπτυξιακών και ερευνητικών προγραμμάτων θα συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

– Η αξιολόγηση ΑΕΙ και καθηγητών θα γίνεται κάθε πέντε χρόνια και θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, σε περιπτώσεις εξαιρετικά αρνητικής αξιολόγησης κάποιου μόνιμου καθηγητή, αυτός δεν θα μετέχει σε επιτροπές επιλογής και εξέλιξης καθηγητών και μεταπτυχιακά προγράμματα.

– Η φοιτητική ιδιότητα χάνεται σε περίπτωση μη εγγραφής σε δύο συνεχή εξάμηνα. Οι φοιτητές που εργάζονται (τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα) μπορούν να εγγράφονται με καθεστώς μερικής φοίτησης. Μετά το ν+2 για τους φοιτητές πλήρους φοίτησης και μετά το 2ν για τους μερικής, οι προϋποθέσεις για διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας ορίζονται από το ΑΕΙ.

– Οι προγραμματικές συμφωνίες ΑΕΙ – υπουργείου θα συνδέονται με συμφωνημένα κριτήρια, που έχουν σχέση και με την απόδοση και την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων. Μέρος της χρηματοδότησης (5%) θα συνδεθεί με συγκεκριμένους δείκτες.

– Αρμόδιος για το άσυλο και τη φύλαξη του ιδρύματος είναι ο πρύτανης.

– Από το 2014-15 η διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές με δαπάνες του Δημοσίου σταματά και θεσπίζεται και η αναλυτική ύλη των παραδόσεων/ σημειώσεων των μαθημάτων που θα δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο.

– Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες για διδασκαλία και τον απολύτως αναγκαίο αριθμό εβδομάδων για εξετάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή