Μάστιγα οι πνιγμοί στη θάλασσα, κάθε καλοκαίρι

Μάστιγα οι πνιγμοί στη θάλασσα, κάθε καλοκαίρι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από πνιγμούς στην Ευρώπη φαίνεται να διατηρεί και φέτος η χώρα μας, καθώς όσο προχωρά το θέρος, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού, τρεις ηλικιωμένοι και ένας 33χρονος πνίγηκαν χθες σε Λευκάδα, Μουδανιά, Κινέττα και Καβούρι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων πνιγμών στους 65 από την αρχή της θερινής περιόδου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι και φέτος ο αριθμός των θυμάτων θα ξεπεράσει τα 300 άτομα.

Παρά τις εκκλήσεις

«Για ακόμα μια χρονιά, ο πνιγμός συνεχίζει να κρατεί τα σκήπτρα με πάνω από 60 περιστατικά μέχρι σήμερα. Παρόλο που το επισημαίνουμε κάθε χρόνο, ο πνιγμός συνεχίζει να είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα» σχολιάζει ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Νίκος Γιοβανίδης. «Μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν ξέρει κολύμπι. Επιπλέον, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και ενημερωτικές καμπάνιες συνεχίζουν να κολυμπούν φαγωμένοι» λέει.

Οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να είναι τα περισσότερα θύματα (φέτος οι περισσότεροι από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ήταν άνω των 60 ετών, ενώ 27 ήταν αλλοδαποί). Επίσης, κάθε χρόνο πνίγονται και παιδιά (φέτος πνίγηκε ένα παιδί κάτω των 10 ετών). «Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν πηγαίνουν με τα παιδιά τους για μπάνιο. Δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι ο παιδικός πνιγμός είναι σιωπηλός. Το μικρό παιδί δεν θα φωνάξει γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να διατηρούν συνεχώς την οπτική επαφή μαζί του» επισημαίνει ο κ. Γιοβανίδης.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 488 πολυσύχναστες παραλίες (σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη). Παρά το γεγονός ότι σε όλες προβλέπεται η ύπαρξη ναυαγοσώστη, σε πολλές πλαζ ο πύργος του παραμένει άδειος.

Δεν ενδιαφέρονται

Οι δήμοι προκηρύσσουν θέσεις για την κάλυψη θέσεων ναυαγοσωστών, ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους, ακόμα και σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης. «Οι περισσότεροι αποθαρρύνονται από το γεγονός ότι πρόκειται για εποχική δουλειά. Από την άλλη όμως θα πρέπει να ξέρουν ότι έχει πολύ καλές αποδοχές, ακόμα και για τους λίγους μήνες του χρόνου. Οσοι ασχοληθούν με αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές δωρεάν σε όμορφα μέρη της χώρας μας. Να χαρούν τη θάλασσα και να έχουν την ικανοποίηση συνεισφοράς στον συνάνθρωπο» υποστηρίζει ο κ. Γιοβανίδης, προσπαθώντας να τραβήξει το ενδιαφέρον των νέων για το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή