Μεγάλη ωφέλεια από φωτοβολταϊκά

Μεγάλη ωφέλεια από φωτοβολταϊκά

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινωνικά συμφέρουσα και με οικονομικούς όρους είναι η ανάπτυξη της φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η οικολογική οργάνωση Greenpeace. Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στα φωτοβολταϊκά υπολογίζεται ότι η ωφέλεια είναι 1,15 ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή, η οποία προκύπτει μάλιστα σύμφωνα με το ενδιάμεσο σενάριο, έχει μεγάλη σημασία, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή από φωτοβολταϊκά είναι επιδοτούμενη από το Δημόσιο. Μάλιστα, με βάση τον κυβερνητικό στόχο για τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών θα χρειαστούν 5,35 δισ. ευρώ το διάστημα 2009-2020 για την επιδότηση της παραγόμενης ενέργειας.

Η Greenpeace εκτιμά ότι το όφελος από την αποφυγή της κατασκευής επιπλέον θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής και δικτύων μεταφοράς και διανομής, από την απαλλαγή της ζημιάς στο περιβάλλον (και το κόστος για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων), καθώς και από τα δημόσια έσοδα από τη φορολόγηση του συνολικού οικονομικού κύκλου ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών, θα είναι μεγαλύτερο. Στα υπέρ περιλαμβάνεται η εγχώρια παραγωγή και η δημιουργία 4.500 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Στα τρία σενάρια που έχουν μελετηθεί, τα οφέλη (άνω των 5,35 δισ.) για την περίοδο 2009 – 2020 είναι 149, 954 και 4.573 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

«Είναι αδιανόητο να συζητούμε σήμερα για νέες επενδύσεις σε λιγνίτη και πετρέλαιο, τη στιγμή που τα μεγαλύτερα οφέλη για το περιβάλλον και την οικονομία βρίσκονται στην εκμετάλλευση του πραγματικού πλούτου της χώρας μας: του ήλιου», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, από την Greenpeace.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή